Autor: Informer.rs

07.10.2024.

08:59

Foto: Informer

TV

Ko je prvi potegao okidač? Godinu dana od početka sukoba na Bliskom istoku! (VIDEO)

Prof. dr Miloš Laban politički analitičar, ističe da je Izrael snažan i da se veruje da ima nuklearne glave.

- Vrh službe nije bio upućen u napad Hamasa koji se dogodio prošle godine. Izrael je imao nadmoć nad arapskim plemenima, ali sad više to nije tako. Sada je arapski svet ojačao i Izrael je ugrožen. Amerika hoće da pusti niz vodu Izrael, a izraelska sekta Habad želi da pravi novi Izrael. Netanjahu ne odlučuje sam o napadima. Izrael nikada nije priznao da ima nuklearne glave, a Kenedi je ubijen jer nije hteo da Izrael dobije nuklearke, što je veoma čudno - rekao je Laban.

Informer

Prof. Ilija Kajtez, pukovnik u penziji, kaže da nije moguće da izraelska odbrana nije mogla da predvidi prošlogodišnji napad Hamasa.

- Netanjahu ima mišljenje samo kao njegovi zapadni gospodari. Palestinci se bore za ono što im je gotovo ceo svet priznao, a to je država. Narod po definiciji mora da ima slobodu i svoju teritoriju. Retko može da prođe taj izraelski narativ pa čak i u mnogim zemljama Evrope. Nemoguće je da izraelska odbrana nije mogla da predvidi napad prošle godine. Ne postoje slučajnosti u životu i politici - kazao je Kajtez.