08.10.2024.

16:41

Foto: Tanja Andric

TV

NATO je davno pre 1999. planirao bombardovanje Srbije! Evo kako je Zapad planirao da reši pitanje Kosova!

V.d direktor "Pošte Srbije" Zoran Anđelković rekao je da je on na razne načine bio uključen u pitanje Kosova i Metohije.

Informer

Zoran Anđelkoivć

-Napisao sam neka svoja razmišljanja u tim kriznim situacijama. Došao sam na poziv predsednika Milutinovića i on mi je dao tekst sporazuma oko obrazovanja na Kosovu. Ja sam to pročitao i rekao da je to nesprovodljivo. U tom sporazumu je bilo predviđeno da u istoj zgradi pre podne deca idu na albanskom jeziku, a popodne na srpskom, a sledeće nedelje obrnuto. Objašnjavao sam predsedniku Milutinoviću zašto to nije dobro. Rekao sam da pre podne deca Srbi postave sliku Svetog Save, a popodne deca tu sliku bace kroz prozor i stave Skenderbega. Na kraju se potuku. Predsednik Milutinović rekao mi je da on to mora da potpiše, a ako ne potpiše, nas će da bombarduju. On je rekao da ja sednem sa Paljom i nađem rešenje. Rešenje je bilo da od postojećih 70.000 kvadrata, 40.000 ide za albansku decu, a 30.000 za srpsku. Dolazimo do oktobra meseca. Bio je jedan gospodin koji je bio ovde ranije u misiji UN u Beogradu. Korektan čovek. On mi je pomagao dosta u nekim zahtevima nakon bombardovanja. On nije poštovao Olbrajtovu. Radi se o čoveku koji je išao u mnogo misija. Rekao je da su ga pre bombardovanja zvali u Pentagon i pokazali su mu mete. Priprema za ovo bombardovanje je očigledno trajala mnogo duže- rekao je Anđelković.

On je objasnio zbog čega je NATO još u oktobru odlučio da bombarduje Srbiju.

-Holbruk i njegova ekipa postavili su svoje vozilo na rezidenciji gde je sada Karađorđević. Komunikaciju je obavljao iz tog kamiona. Na vezi je bio iz tog specijalnog vozila sa State Department-om i Olbrajtovom. Pre toga smo mi završili tu vojnu, policiju operaciju čišćenja prostora od ovk. To je trajalo blizu 60 dana. 28. septembra smo mi proglasili završetak te operacije i ovk je objektivno bio razbijen. Proces za bombardovanje je počeo u oktobru- rekao je Anđelković.