Autor: Informer.rs

09.10.2024.

09:52

Foto: Tanja Andric

TV

Kurti nateran da smiri šiptarisanje! Poklekao pod pretnjom jedne moćne zemlje (VIDEO)

Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije, ističe da je Kurtiju ozbiljno zaprećeno da će biti isključen iz CEFTE, ako ne bude otvorio administravne prelaze.

- Slobodna trgovina je preduslov za prosperitno funkcionisanje regiona. Svaka regionalna integracija mnogo znači za međunarodni prestiž i ugled u svetu. CEFTA je bila određena poluga u kojoj je Nemačkoj stalo do sporazuma. Kurtiju je ozbiljno zaprećeno da će biti isključen iz CEFTE, ako ne bude otvorio administravne prelaze. Zapadna Evropa ne voli da vidi zastoj robe i kapitala. Ipak je kurti njihov mezimac svi ti pritisci su kordinisani i umereni - rekao je Vuković.

Informer

On dodaje i da postoje pokušaji da se od Crne Gore napravi antisrpska država.

- Imponuju mi ekonomske saradnje u regionu, a posebno tokom kriza kao što su poplave ili korona. Istorijske protivrečnosti mogu da pokažu da države mogu biti i rastavljene i sklopljene. Posle nekoliko godina od slamanje Milove kriminalne hobotnice, uloga jednog dela Crne Gore je nametnuta da bude antidržava i da bude antisrpski nastrojena. Postoji ideja da se Crna Gora združi sa Hrvatskom i da se odvoji od Srbije - kazao je Vuković.