10.10.2024.

10:37

Foto: Peđa Milosavljević

TV

Za Radovana Karadžića u engleskom zatvoru ljudska prava ne postoje! Britanci postupaju sa njim kao sa ratnim trofejem! (VIDEO)

Istoričar Aleksandar Raković rekao je da mi ne možemo da vršimo pritiske nad njima jer oni nastupaju sa pozicije sile i netrpeljivosti prema Karadžiću i Mladiću.

-Ljudska prava narušena su i to veoma grubo. Ljudska prava za Radovana Karadžića u engleskom zatvoru ne postoje. U zatvoru u Hagu imao je pravo na negu, imao je pravo da se čuje sa svojom porodicom. U pitanju je kontinuitet koji ima znatna pogoršanja. Radi se o torturi nad Radovanom Karadžićem. Britanci koji su bili naš neprijatelj predsednika Karadžića doživljavaju kao ratni trofej. Pored toga što je predsednik Karadžić izložen tako strašnoj torturi, on je pokazao nesvakidašnju snagu i stabilnost da se odupre tim pritiscima koji se na njega vrše. Svi su ljudi najosetljiviji na svoju porodicu. Kada se dođe do toga da se iseče komunikacija sa porodicom, onda nema kraja. Kazna je politička presuda koju je doneo naš neprijatelj. Nije to neka presuda zasnovana na činjenicama. Ako pogledamo presude prema hrvatskim generalima, njih nije bilo. Iako su oni etnički počistili čitav srpski narod, kazna nije bilo. Haški sud je politički sud. Svaki zatvorenik treba da ima osnovna ljudska prava. Oni hoće psihički da ga slome, ali to ne mogu- rekao je Raković.

Informer

Aleksandar Raković

On je rekao da ćute o rezultatima zato što žele da ga kinje i mrcvare.

-Radovan Karadžić neće nestati u fizičkom smislu, ali ono što može da se dogodi je da on nakon svog tog iscrpljivanja fizički podlegne. To ne želimo da se dogodi, ali to je realno da se dogodi. Psihički ga neće slomiti, koliko god da je jak, svaki čovek ima neki prag. Vidimo da on s vremena na vreme ima nekih tegoba koje se ne rešavaju na način na koji on misli da treba da se reše. Zašto ne žele da mu izdaju nalaz? Kako on može da zna kako da se leči? Da li će oni taj nalaz dati britanskom zatvoru, pa će oni da ga leče kako oni hoće, a da on ni ne zna kakvo mu je zdravstveno stanje?- rekao je Raković.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: