10.10.2024.

12:45

Foto: Tanja Andric

TV

Nema stabilne EU bez Srbije kao njene članice! Orban održao istorijski govor u Strazburu! (VIDEO)

Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost rekao je da su prve reakcije na Orbanove reči bile burne.

Informer

Marko Blažić

-Ovaj govor je još jedna potvrda da je on iskreni prijatelj Srbije. Tu zaslugu imaju i Viktor Orban i Aleksandar Vučić koji su najpre izgradili lične dobre odnose. Tu su i infrastrukturni projekti. Naš put u EU ne vodi preko Zagreba, već preko Budimpešte. Od 2012. mi imamo konstantno razvijanje odnosa između dve države. Vidimo da je i ministar Momirović boravio u Budimpešti. Mađarska ide više koraka ispred same Evropske unije. Ovo isticanje Srbije kao ključnog faktora na Balkanu je veliki gest prema Srbiji, ali je i jedna istina koja odgovara situaciji na terenu. Srbija je jedini faktor mira i stabilnosti trenutno na Balkanu. Vidimo kako je Plenković napadao Srbiju i vraćao se u 90-te. Stalno se ponavlja matrica da se Srbija targetira. Predsednik je taj koji je faktor mira i stabilnosti na Balkanu- rekao je Blažić.

Vladimir Kokanović, predstavnik Saveza Srba u Sloveniji javio se uživo u program i govorio je o tome na koji način je javnost reagovala na Orbanov govor.

Informer

Vladimir Kokanović

-Sve ono što je o Srbiji rečeno ima težinu, ali svakako je to rezultat ogromnih napora rukovodstva Srbije kako bi se ekonomija razvijala. Srbija ima privredni rast već nekoliko godina unazad veći od evropskog proseka. Gospodin Orban je prilično bio kritikovan nakon svog govora. Moram da kažem da je govor bio istorijski. On je kritikovao sadašnji politički položaj EU koji je sada mnogo lošiji nego ranije. Evropa bi morala dosta više pažnje da posveti Srbiji. Gospodin Orban nas je upozorio da postoji ogromna kriza u EU. Jedna od njih je migraciona kriza, ali kriza konkurentnosti-rekao je Kokanović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: