11.10.2024.

12:29

Foto: Zoran Sinko

TV

Uvodi se novi zakon za kladionice i kockarnice? Evo koga će najviše pogoditi! (VIDEO)

Advokat Slavka Babić rekla je šta obuhvataju igre na sreću.

Informer

Slavka Babić

-Postoje klasične igre na sreću i posebne igre na sreću. Ove izmene zakona predviđaju strože kazne za posebne igre na sreću. Za posebne ige na sreću oglašavanje na otvorenim prostorima je zabranjeno. U ovim novim izmenama predviđeno je da javne ličnosti: pevači, glumci, muzičari ne mogu da reklamiraju igre na sreću. Reklamiranje je dozvoljeno na sopstvenim internet stranica, ali ne mogu na you tube, niti na televiziji. Nadležni inspektor utvrđivaće da li postoje  prekršaji. Novčane kazne nisu male- rekla je advokatica.

Olivera Sbutega Filipović iz Dnevne bolnice za patološko kockanje objasnila je na koji način možemo da prepoznamo osobu koja je zavisnik od kockanja.

Informer

Olivera Sbutega Filipović

-Mi kao struka naravno da podržavamo ove izmene zakona i smatramo da su one vrlo značajne. I do sada je u našoj zemlji klađenje bilo zabranjeno za maloletnike, ali pacijenti su se u 50% slučajeva susreli sa igrama na sreću pre punoletstva. Jedni razlog je razonoda i zabava, ali isključivo nakon 18. godina. Osobe se isključuju iz svakodnevnih dnevnih aktivnosti i kockanje postaje prioritet. Obično se osobe prvo obrate svojim prijateljima, zelenašima, uzimaju kredite, a na kraju se tek obrate porodici. Najčešće porodica vraća te dugove. Svako ko je došao u taj stadijum, potrebna mu je pomoć. Što se pre leči, posledice su manje. Vidi se porodično zanemarivanje, ali i zanemarivanje obaveza na poslu ili u školi- rekla je Olivera Sbutega Filipović.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: