Autor: Informer.rs

11.10.2024.

20:29

Foto: Foto: Aleksandar Jovanović Cile

TV

Erdogan ima reputaciju jednog prevrtljivog čoveka! Šta su stvarne namere turskog predsednika na Balkanu? (VIDEO)

Šešelj naglašava da je Erdogan "zaista prevrtljiv čovek" i da u njegovim potezima nema konzistentnosti.

- Erdogan je imao više eksplozivnih izjava u vezi Balkana tokom svog vremena na vlasti. On je pokrenuo neke procese u Turskoj, koji su ranije bili nezamislivi. Erdogan je sve više i više uvodio taj islamski element otkako je na vlasti. On ovde želi mnogo više uticaja nego što sada ima, ali ipak nije u položaju da to ostvari. Erdogan je takođe uveo tu politiku neo-osmanizma. Erdogan ima reputaciju jednog prevrtljivog čoveka. Turska je članica NATO pakta sa najvećom vojskom, ali je i jedina članica koja nije uvela sankcije Rusiji. Turska je najpopularnija turistička destinacija za Ruse. Poseta Srbiji je bila samo protokolarna. Erdogan nije otišao u Sarajevo jer je SDA u opoziciji što se tiče nivoa Federacije, a ona jedina ima neke veze sa njim. Biće interesantno kako će da izgleda i dalje da se razvija to što će Turska biti i NATO pakta i BRIKS. Erdogan je zaista prevrtljiv. Turska podržava pobunjeničku vojsku koja ratuje protiv Asada u Siriji, nasuprot Rusiji koja podržava Asada. Dakle, oni ratuju protiv Rusa u Siriji, a Erdogan ide u Kazanj na samit BRIKS - ističe radikal.

Informer

Dragan Stanojević

Stanojević konstatuje da Rusi na saradnju sa Erdoganom gledaju kao na "nužno zlo", dok on, s druge strane, takođe profitira od nje.

- Erdoganu je, između ostalog, potrebno ovo tržište. Pretpostavljam da se u Bosni politika donekle usaglašava sa turskom spoljnom politikom. Negde je dobro što smo mi napravili te odnose koji nam garantuju da to neće biti neka zapaljiva retorika. Erdogan sve što radi, radi iz svojih i turskih interesa. On je video da je Srbija kupila "rafale" od Francuske, pa bi i on sad nešto da nam proda. Mislim da BRIKS ne može da nasedne na foru Erdogana. Rusi karakterišu Erdogana kao nužno zlo, a i on ima veliki profit od toga - kaže on.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku: