12.10.2024.

10:36

Foto: Peđa Milosavljević

TV

Amerika i Srbija potpisale istorijski važan ugovor! SAD vidi našu zemlju kao lidera u regionu! (VIDEO)

Ekonomista prof. dr Mihajlo Rabrenović objasnio je zbog čega je za Srbiju važno potpisivanje energetskog ugovora.

Informer

Mihajlo Rabrenović

-Velika je čast i zadovoljstvo što je naša zemlja mogla da dođe do toga da uopšte pregovara o ovakvom ugovoru. To je u ranijim vremenima bilo nezamislivo. Naša zemlja imala je nizak investicioni rejting i nije bila poželjna za investicione partnere. Ovo će obezbediti stabilno snabdevanje električnom energijom. Srpska privreda više nije na kolenima i mi moramo da obezbedimo veću sigurnost. Ono što je značajno jeste diversifikacija izvora električnom energijom. Tako ćemo doći u bolju situaciju. Ovo je poruka SAD-a da nas vide kao stabilnog partnera i lidera u ovom delu Evrope- rekao je Rabrenović.

Prof. dr Zoran Milosavljević sa Instituta političkih studija rekao je da je ovaj ugovor nešto što nije moglo decenijama da se ostvari i ne bi se ni sada ostvarilo da Srbija nije postavila jednu vrstu temelja.

Informer

Zoran Milosavljević i Mihajlo Rabrenović

-To ni malo nije lako. Mi smo mala zemlja, ali zemlja koja je pokazala da je bitna u ovom delu Evrope. Šta naša država može dobiti? U kakvom je stanju EPS bio? Koliko se sada razmišlja u kom pravcu će EPS ići. Ta energetika je broj jedan! Privreda i energetika je ključ i pokretač za sve druge privredne grane. Zakasnili smo. Mogli smo pre. Ali tada nije bio ovakav način vođenja politike. Iako ja smatram da je ovo trebalo da se uradi pre, ja smatram da je i ovo dobro. Već sada pričamo o strateškom partnerstvu. Kad ulažete u ovako nešto, Srbija ima sjajne pozicije, topografija nam je odlična. Bio je potreban neko ko ima ovakvo iskustvo- rekao je Milosavljević.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: