12.10.2024.

12:35

Foto: Peđa Milosavljević/Tanja Andric

TV

Za nekoliko godina veštačka inteligencija će prevazići ljudsku! Da li će nas naš sopstveni izum "porobiti"? (VIDEO)

Prof. dr Uroš Šuvaković rekao je da mnoge ljude danas plaši napredak uopšte, a napredak ne bi trebalo ne bi trebalo nikoga da plaši.

-Kada su razvijene prve mašine, radnici su mislili da će mašine da im oduzmu radna mesta, pa su razbijali mašine. Kad sam ja studirao imali ste daktilografsku profesiju. Danas ne možete da nađete ni jednu daktilografkinju. Ta profesija je iščezla. Dolaze nove profesije. Umesto daktilografkinja, došli su operateri na računarima. Kod veštačke inteligencije je važno da ona još nije dovoljno razvijena. Čuli smo da se veštačka inteligtencija lažno predstavila. Kada sam pitao šta je bela pčela u rodoslovu, veštačka inteligencija to nije znala da kaže. Ona skuplja podatke sa svih mogućih mreža koje mi sami unosimo i objedinjuje ih u ogromne baze podataka. Na osnovu toga se generišu različiti podaci. Imate nekoliko vrsta veštačke inteligencije. Prva uči od nas. Mi joj postavljamo zadatke i dajemo pravila po kojima te zadatke treba rešavati- rekao je Šuvaković.

Informer

On je rekao da niko ne zna tačno koji su to logaritmi po kojima veštačka inteligencija funkcioniše.

-To je tačno. Vi unesete pravila, ali kako ona odlučuje po tim pravilima i kako se opredeljuje za varijanut A, a ne B, C, D, a ona ima milion opcija, e to niko ne zna. Gde nastaje opasnost? Veštačka inteligencija se razvija eksponencijalno i doći će do tačke preseka između ljudske i veštačke inteligencije. To neće biti tako daleka budućnost. Nakon toga, ona preuzima primat. Dok ne nastane opšta veštačka inteligencija, mi moramo da nađemo načine da kontrolišemo veštačku inteligenciju- rekao je Šuvaković.

Celu emisiju pogledajte u videu ispod: