Autor: Informer.rs

20.10.2024.

09:36

Foto: nikola babić

TV

Nikako ne smemo zaboraviti da nam je Izrael pomagao tokom rata u Bosni! Palestinski narod je bio žrtva i talac Hamasa! (VIDEO)

Laban kaže da je ubistvo Jahje Sinvara potez koji će po Izrael imati vrlo loše posledice.

- Zbog same činjenice da je Izrael prvi udario na vođe protivničkih snaga kao ličnosti, mogli smo da očekujemo da će Iran uzvratiti na isti način. Izraelci su nama pružali pomoć tokom devedesetih godina, naročito u Bosni i Hercegovini i to ne smemo nikako da zaboravimo. Hamas je jedna gerilska organizacija u osnovi. Ne slažem se da je uništen. Hamas je osnovan uz pomoć zapadnih partnera da bi parirao Palestinskoj oslobodilačkoj organizaciji. On je, na neki način, osnovan i uz podršku Izraela po sistemu zavadi, pa vladaj. Rekao bih da je ovde jedna vrlo loša stvar za Izrael što se tiče pogibije Sinvara. Da sam na mestu izraelskog rukovodstva vrlo bih se zabrinuo jer takva dela homogenizuju islamski svet protiv Izraela. Naravno da Izrael ima prava da se brani, ali ne na taj način da koristi prekomernu silu zbog koje gine veliki broj civila - rekao je analitičar.

Informer

Avram Izrael

Izrael konstatuje da je kompletno rukovodstvo Hamasa, ali i Hezbolaha, eliminisano.

- Očekivani su takvi potezi Hezbolaha, odnosno Irana. Nije to ništa novo. Novo je to što sve veći broj koji se lansiraju iz Sirije, Libana i Iraka uspeva da zavara vazdušnu odbranu Izraela i uđe u teritoriju. Naneli su ozbiljnu štetu. Juče je bio pokušaj gađanja privatne rezidencije Netanjahua. Dron je pao u neposrednoj blizini. Videli smo da je Hezbolah dao više izjava da je počeo novu fazu rata i da primenjuje nove dronove i preciznije rakete zemlja-zemlja. Svakako da ovaj pokušaj ukazuje na mogućnosti Hezbolaha da prodre duboko u teritoriju Izraela i da dronovi koje koriste uspevaju da zavaraju protivvazušni sistem. Mislim da je kompletan rukovodni lanac eliminisan i u Hamasu i u Hezbolahu. Nije dobro da takvi ljudi postoje. Dobro je za palestinski narod što je taj tvrdokorni deo nestao. Primirje i mir bi omogućili tom narodu da živi dostojanstveno. Palestinci su bili žrtve i taoci Hamasa - ističe inženjer.

Kompletno gostovanje pogledajte u video-snimku: