02.08.2019.

12:20

Foto:

TV

(VIDEO) ŠTA DANAS URADITE, ĐAVO ĆE ODNETI! Zbog ovog se Srbi najviše plaše Svetog Ilije GROMOVNIKA!

Sveti Ilija, veoma poštovan u pravoslavlju kao strog i nepokolebljiv propovednik etičkih vrednosti, prisutan je u Starom i u Novom zavetu kao prorok čije je osobine preuzelo hrišćanstvo dovodeći ga u vezu sa nastankom nove vere i novim Hristovim dolaskom.

Sveti Ilija je hrišćanski svetac koji je kod pravoslavnih Srba nasledio osobine predhrišćanskih božanstava, a najviše Peruna, boga gromovnika, koji upravlja olujom, gradom ali i sušom.

Informer

- Veruje se da je, da kada se Sveti Ilija rodio u 8. veku pre nove ere, njegov otac video da su ga anđeli povijali u plamen i hranili ga vatrom, što znači da je predodređen da bude vatreni svetac - kaže etnolog Narodnog muzeja u Čačku Snežana Ašanin.

Ona ističe da mu se pridaju značajne osobine i veuje se da je on živ svetac koji se uzneo na nebo i komanduje vremenskim prilikama.

Ilindan je u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom i na ovaj praznik se naročito izbegava bilo kakav rad u polju.

Informer

Snežana Ašanin

- Veruje se da bi ono što bi se danas uradilo đavo odneo, i da bi bilo više štete nego koristi. U narodu takođe postoji verovanje da je na ovaj praznik do podne leto a od podne počinje jesen i da u tom periodu smene, nečastive sile komanduju rekama i da mogu da naškode zdravlju kupača. Sva ova verovanja vezana su za smenu godišnjih doba pa se zato kaže da je od Svetog Ilije sunce sve milije - kaže Ašanin.

Inače, Sveti Ilija se proslavlja u brojnim domovima kao krsna slava, a kao svog zaštinika izabrali su ga i vazduhoplovci.

Na Ilindan se u Srbiji održavaju brojni vašari i sabori.

Tagovi: