07.10.2019.

17:34

Foto:

TV

PODELILA IH PODELA! Građani odlučuju hoće li se razdvojiti Lučani i Guča! (VIDEO)

- Meni je svejedno, gde će i ko će kome da pripadne, važno je da se dobro živi - kaže Milenko Lazarević.

Međutim, ne razmišljaju svi kao ovaj penzioner, pa je pojedinima itekako važno gde žive, zato je pokrenuta inicijativa da se Lučani vrate u granice od pola veka, kad su Lučani bili samostalni.

Informer

- Mi smo tada bili poprilično razvijena opština, a onda nam je pripojena nerazvijena Guča sa svim svojim mesnim zajednicama. Mi smo ih razvijali 56 godina, vreme je da počnemo sada da radimo i rešavamo naše probleme - rekao je Aleksandar Radovanović, predsednik Inicijativnog odbora za odvajanje.

Informer

U Lučanima je smešteno dve trećine dragačevskih privrednika i fabrika “Milan Blagojević” i zato većina meštana ove varošice smatra da bi bez komšija bili uspešniji.

- Putna infrastruktura nam je skroz devastirana. U nekim selima gde je bilo 35 kilometara asfalta, sada ima samo 5 kilometara - dodaje Radovanović.

Informer

U Gornjem Dragačevu, skroz drugačija priča. Predsednik MZ Viča, Goran Glavonjić kaže da su brojni projekti finansirani upravo iz brdske kase.

Informer

Aleksandar Radovanović

- Nisu se Lučani izgradili sami od sebe, već od novca iz cele opštine. I sad kad su stekli neku materijalnu korist, onda žele da se razdvoje i razmišljaju po principu – što je moje, moje je, a što je vaše, to je zajedničko - priča Glavonjić i dodaje da u zadnjih 30 godina u Gornje Dragačevo nije ništa ulagano.

Informer

Goran Glavonjić

- Prva lopata asfalta stigla je tek ove godine - navodi Glavonjić.

Ipak, put do razdvajanja neće biti tako kratak. Saveti 18. mesnih zajednica u opštini Lučani pokrenuli su inicijativu za razdavajanje i samo ukoliko dobiju podršku 10 posto stanovništva, zahtev će biti predat Vladi Srbije, a pokrenuta je i Analiza opravdanosti razdvajanja, pa je veliko pitanje gde će dragačevska granica biti za nekoliko godina.

Tagovi: