03.05.2020.

14:15

Foto:

TV

IZOLACIJA UTIČE NA POVEĆANJE PORODIČNOG NASILJA! Ipak, žrtve manje prijavljuju zlostavljanje! (Video)

Od uvođenja vanrednog stanja u Srbiji jedna žena je ubijena u porodičnom nasilju, što je manje nego u istom periodu lane, kada je ubijeno pet žena.

Kako objašnjavaju, poziva bi bilo više da žrtve nisu po ceo dan zatvorene u kući sa nasilnikom.

- U takvoj situaciji žrtve izbegavaju da se bilo kome obrate za pomoć, jer bi to moglo dovesti do eskalacije nasilja - ističe za Tanjug koordinatorka SOS telefona Ženskog centra u Užicu Vesna Bogdanović.

MOJE TELO - MOJ IZBOR! Grupni zagrljaj u Londonu narušio mere zaštite, uhapšena jedna osoba! (Video)

Bogdanovićeva kaže da su se korisnice javljale više sa pitanjima o funkcionisanju institucija u vreme vanrednog satnja.

- Da li policija reaguje ako se prijavi nasilje, da li izriče hitne mere, da li funkcioniše tužilaštvo, da li funkcioniše sudija, da li će se produžavati hitne mere, šta se dešava sa onim žrtvama koje su već započele proceduru - kaže Bogdanovićeva za Tanjug.

Navodi i da je bilo i situacija da se nasilnik vrati iz inostranstva, ali ne poštuje meru samoizolacije, pa su žene zvale zbog straha da im ne prenesu koronavirus.

UŠLI SMO U MIRNIJU FAZU, ALI NEMA OPUŠTANJA! Epidemiolog Kon apeluje: pridržavajte se pravila! (Video)

Psiholog Ana Ristović takođe naglašava da uslovi izolacije utiču na povećanje nasilja, a žrtve nikako nisu u mogućnosti da to prijave, jer nasilnik prati svaki njihov korak.

- Tu gde postoji problem on se produbljuje, zapravo pojačava. To je nezavidna situacija za one koji trpe nasilje, jer su prinuđene da budu sa nasilnikom i nema pomoći. I još je gora situacija tokom policijskog časa, deca su tu. Znači bespomoćnost. Statistike pokazuju da nema novog nasilja izazvanog trenutnom situacijom, odnosno ako nije postojalo do sada nije se pojavilo ni tokom izolacije - kaže Ristovićeva za Tanjug.

Savetovalište Ženskog centra, namenjeno za podršku žrtvama nasilja u porodici u naredna tri meseca će biti dostupno 24 časa putem telefona.