22.06.2020.

20:08

Foto:

TV

Vučić nakon razgovora sa Lajčakom: Sastanak sa delegacijom Prištine moguć već u julu! (VIDEO)

Vučić je, nakon razgovora sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, rekao je da je imao dobar pripremni sastanak o dijalogu koji treba da se održava pod pokroviteljstvom Unije.

- Srbija u potpunosti podržava dijalog Beograda i Prištine pod pokroviteljstvom EU, smatramo da Miroslav Lajčak to može da sprovede. Sastanak sa delegacijom Prištine moguć je već u julu, videćemo. Mi smo zahvalni Ričardu Grenelu na svim naporima koje je učinio, ali Srbija pre svega podržava sve što čini EU da dođe do sporazuma između srpske i albanske strane jer je članstvo u EU naš cilj i to ne možemo razdvajati - rekao je Vučić.

On je dodao da je potrebno postići sporazum koji je u interesu i Srba i Albanaca, a koji podržava i EU.

- Za nas je važno da se razgovara o ispunjenju Briselskog sporazuma i o ZSO, da pokažemo da je Beograd pouzdan partner EU i da pokažemo da smo spremni za članstvo u Uniji, mislim da imamo kapacitete za to. Sutra idem u Moskvu, a onda se nadam da ću imati bar jedan dan za posetu Briselu, zbog naše evropske budućnosti. Možemo da razgovaramo, ali ne ako je jedan jedini uslov priznanje Kosova - naglasio je predsednik.

Miroslav Lajčak rekao je da Evropa podržava Srbiju na putu ka članstvu i da dijalog treba da se nastavi pod pokroviteljstvom EU.

- Angažujem se da se nastavi dijalog pod okriljem EU, da dođemo do sporazuma koji će biti održiv i prihvatljiv i za Srbe i Albance, a koji će podržati Unija. Hvala predsedniku Vučiću na spremnosti i otvorenosti da sedne za pregovarački sto. Imali smo produktivan razgovor. Dijalog pod pokroviteljstvom EU moći će u julu da se nastavi u Briselu. Srbija je deo Evrope, vaši problemi su naši problemi, vaša budućnost je evropska, ali vaše članstvo u EU usko je povezano sa ovim dijalogom - rekao je Lajčak.