19.12.2020.

09:30 >> 14:27

Foto:

TV

SRPKINJA IZ LJUBAVI POKLONILA OTKRIĆE VEKA, a ona ostala samo jedna "crtica u istoriji"!

Školovala se u Cirihu, njen kolega bio je i Albert Ajnštajn, koji je tada imao tek sedamnaest godina.Dok je bila odsutna dopisivala se sa Albertom, koji joj je pisao da mu nedostaje. U Cirih se vratila 1899. godine i njihova veza je postala ozbiljnija. 

Dao joj je nadimak Doli. Njeni roditelji se nisu protivili njihovoj vezi jer su znali da ima malo izgleda za brak zbog obrazovanja i njene bolesti.Naime, iščašen joj je kuk prilikom rođenja tako da joj je leva noga bila kraća. 

Međutim, Ajnštajnovi roditelji su se protivili jer je bila starija od njega tri i po godine i nije bila Jevrejka.Uprkos protivljenju roditelja, Mileva i Albert bili su nerazdvojni. Delili su knjige, razmenjivali ideje, radili zajedno zadatke.

Nakon odmora sa Albertom na jezeru Komo, Mileva saznaje da je trudna. Podaci dalje ukazuju da je Mileva otputovala kod roditelja i da je početkom februara 1902. godine u Novom Sadu rodila ćerku Lizerl. 

Ona je  teoriju relativiteta poklonila Albertu. Albert je počeo da se dopisuje sa rođakom Elzom u koju je bio zaljubljen kao dečak, te je ostavio Milevu i otišao sa Elzom i dovršio teoriju relativiteta.


Nakon razvoda Mileva je živela veoma teško. Ostala je u senci Alberta, u mnogim radovima postoji samo kao „prva supruga genija”