02.04.2021.

08:22

Foto:

TV

KOVID REVOLUCIJA U AVIO-INDUSTRIJI! Moći ćemo da putujemo BEZ STRAHA od virusa! Ali, ovo se nekima NEĆE SVIDETI!

Novi robot je u fazi testiranja, a očekuje se da će primenom njegovih metoda dezinfekcije, putnici biti opušteniji na letovima, imajući u vidu pandemiju koronavirusa, prenosi Rojters. 

Švajcarska novoosnovana kompanija „Uveja", sprovodi probne radove robota zajedno sa sa aerodromskom kompanijom „Dnata" sa sedištem u Dubiju.

Robot se testira na „embraer" avionima čarter avio-kompanije „Helvetik ervejs" čiji je vlasnik švajcarski milijarder Martin Ebner.

- Proizvođači aviona ipak moraju da daju sertifikate za ove uređaje i prouče uticaj UV svetla na unutrašnje presvlake, koje bi mogle da se oštete posle većeg broja dezinfekcija - izjavio je suosnivač „Uveja" Žodok Elmiži.

Ipak, Elmiži se nada da bi roboti za dezinfikovanje mogli da smanje strah ljudi koji lete avionom, od kovida 19, jer, kako kaže, ova dokazana tehnologija se koristi više od 50 godina u bolnicama i laboratorijama, vrlo je efikasna i ne ostavlja tragove.

Tim je do sada napravio tri prototipa robota, od kojih je jedan već pdemonstrirao svoj rad u Cirihu, u avionu „helvetika".

Elmiži je dodao da jedan robot može da dezinfikuje jedan „jednobrodni" avion za 13 minuta od početka do kraja, a da će za veće avione biti potrebno više vremena.

Rukovodioci „Dnate" nadaju se da će proizvođači aviona odobriti robote, a Elmiži procenjuje da bi njihova cena mogla biti oko 15.000 švajcarskih franaka.