17.04.2021.

18:12

Foto:

TV

POSLE OVIH SNIMAKA NEĆE VAM PASTI NA PAMET DA IGRATE KOLO! Ušli smo u crvenu zonu kovid bolnice u Areni, STRAH, SUZE ALI I ZAHVALNOST PACIJENATA lekarima koji IH VRAĆAJU U ŽIVOT!

Pri samom dolasku dočekao nas je Pukovnik doktor Predrag Bogdanović, medicinski koordinator privremene kovid bolnice Arena.

Objasnio nam je proceduru ulaska, i po zaduženju opreme videli smo da njihov posao nije ni malo lak.

Informer

Pod punom opremom ušli smo u crvenu zonu.

- Lečili smo oko 450 pacijenata sa blažom kliničkom slikom, pneumonije. U drugom navratu evo radimo već punih 5 meseci rada. Do sada je ova bolnica primila 4.100 pacijenata. Nemamo subotu, nemamo nedelju, nemamo državne praznike. Zdravstveno stanje pacijenata se prati 24 sata - rekao je doktor Bogdanović.

Informer

Kako je istakao, osoblje u crvenoj zoni provede 4 do 6 sati.

- Ovde smena traje dok se posao ne završi. Uglavnom smena traje 4 i više sati. Kad se završi posao, kad se podeli terapija onda se ide odavde.U lečenje su uključeni svi lekari, bez obzira na struku.

Informer

Lečenje u Areni traje minimum dve nedelje.

Informer

- Na samom prijemo u odvojenoj sobi pacijenti se pregledaju, proverava se prethodna dokumentacija, daje se terapija i onda se pacijent smešta u sobu.

Pacijenti za lekare i medicinsko osoblje imaju samo reči hvale.

Informer

- Doktori me vraćaju u život, inače sam bio gotov. Da nema njih ne bih bio živ- rekao nam je jedan od pacijenata.

- Bore se za svaki život. Ovo je pravi rat. Svaka im čast, nema reči kojima se ovo može opisati - dodao je drugi.

Informer

Bilo je i onih koji su napuštali Arenu, srećni što će posle 20 i nešto dana videti decu i porodicu.

Na samom izlasku iz crvene zone, skida se orema, vrši se detaljna dezinfekcija ruku i odela, sve to traje skoro čitavih 15-ak minuta. 

Informer

Tekst potpisa

Unutra smo proveli nekih sat vremena, a kada smo izašli na licima smo imali vidljive tragove od maske, pa zato kada sledeći put pokušate da igrate kolo ili da organizujete žurke, samo razmislite kako je lekarima i osoblju koji pod punom opremom moraju da provedu gotovo 6 sati, i tako svaki dan!