27.05.2021.

14:27

Foto:

TV

RUSI PRAVE SVEMIRSKU NUKLEARNU LETELICU! Evo gde će se "Zevs" uputiti!

Energetski modul svemirske letelice, pod imenom "Zevs“, konstruisan je tako da proizvodi dovoljno snage kako bi prevezao teški teret kroz duboki svemir. U suštini, letelica će biti pokretna nuklearna elektrana.

Nekoliko zemalja razmatra sličnu tehnologiju kao način da se skrati vreme putovanja kroz svemir. Trenutno se svemirske letelice oslanjaju na solarnu energiju ili gravitaciju za ubrzanje letelica, što znači da bi u takvim letelicama astronautima bilo potrebno više od tri godine da odu i vrate se sa Marsa. Stručnjaci Američke svemirske agencije (NASA) procenjuju da bi svemirska letelica na nuklearni pogon skratila ovo putovanje za godinu dana.

Njihov modul "Zevs“ bi bio mnogo napredniji nuklearni reaktor koji bi koristio 500 kilovata kako bi se kretao od planete do planete, kako navodi ruska državna agencija Sputnjik.
 

Informer

Čitava misija bi trajala 50 meseci (nešto više od četiri godine), prema Aleksandru Blašenku, izvršnom direktoru Roskosmosa za dugoročne programe i nauku. Tokom prezentacije u Moskvi, Blašenko je rekao da Roskosmos i Ruska akademija nauka još uvek rade na izračunavanju putanje leta, kao i tačne mase koju će letelica moći da ponese.

Pretpostavlja se da će ova misija biti preteča u probijanju novih granica ruskog svemirskog programa, odnosno da će buduća svemirska stanica koju Rusija planira da izgradi, koristiti istu nuklearnu tehnologiju.