08.06.2021.

14:00 >> 20:42

Foto:

TV

ČUDNI ZVUCI IZ DUBINE, PODVODNA JEZERA I SKRIVENO ZLATO! Zaronite nikad dublje - AKO IMATE PETLJU!

Svrha Svetskog dana okeana, koji se na današnji dan obeležava od 2008. godine, jeste podizanje svesti o uticaju ljudkog delovanja na okeane i mobilizacija i ujedinjavanje svetskog stanovništva u naporu da se obezbedi održivo upravljanje okeanima.

Evo zanimljivosti koje niste znali o okeanima:

Predeo koji sada pripada Mediteranskom moru je nekada bio kopno, ali se pre 5 miliona godina Atlantski okean prelio u njega preko Gibraltarskog moreuza brzinom koja je 1000 puta veća od toka Amazona i tako je Mediteransko more napunjeno za oko 2 godine.

Oko 70% površine planete čine mora i okeani, sa prosečnom dubinom od 3809 km. S obzirom na to da fotoni svetlosti ne mogu prodreti dublje od 100,5 m ispod vodene površine veći deo naše planete se nalazi u neprestanom mraku.

Najduži planinski venac na svetu je pod vodom. Zove se Srednjeokeanski greben i ovaj venac planina se kreće duž sredine Atlantskog okeana ka Indijskom i Tihom okeanu. Duge je više od 10 860 km i ima vrhove više od onih na Alpima i čini više od 23% Zemljine kore.

Mnoga od pravila koja važe na kopnu su okrenuta naopako u okeanima, doslovce. Ispod površine, često i ne tako daleko od plaža namenjenih za kupanje, se nalaze podvodna jezera, vodopadi pa i izvrnuta jezera! (Verovatno morate videti da biste poverovali.)

Većina živih bića u okeanima, kao i na kopnu, su nevidljiva golim okom. Na primer, ukoliko ste ikada progutali mililitar morske vode, znajte da ste progutali i 1 miliona bakterija i 10 miliona virusa – manje ili više. No, nema razloga za brigu, plivači kojima se ovo dogodi širom sveta nemaju bolesti za posledicu.