19.06.2021.

11:00

Foto: Informer

TV

NEVIDLJIVI HEROJI PANDEMIJE KORONE! Luka Dragović, volonter na beogradskom Sajmu, na punktu za vakcinaciju! Iz školske klupe u borbu s koronom!

Ovaj mladi momak ne krije da je preponosan, što daje svoj doprinos zdravstvu i što ujedno radi ono što voli i za šta se školovao.

- Ponudu smo dobili preko škole i nijednog trenutka se nisam dvoumio. Među prvima sam se prijavio i bio spreman da obučem skafander i pomognem. Osećao sam potrebu da budem deo ove borbe, jer se za to školujem i beli mantil je moj izbor. Želim da pomognem da što pre izađemo iz epidemije. Da podignemo svest da se što više ljudi vakciniše, pre svega mojih vršnjaka - započinje svoju priču Luka i otkriva kako izgleda jedan njegov radni dan na Sajmu:

Informer

- Na Sajam dolazim malo pre 8 sati ujutru, pripremamo svaki punkt za rad i čekamo građane. Pomažemo im da popune saglasnost, sprovedemo ih do lekarske kabine, zatim do IT odeljka, a onda i do samog punkta za vakcinaciju. Tu smo zaista da uradimo sve što treba i uopšte nam nije teško. Čak ni u opremi koju moramo da nosimo celu smenu. Međutim, naš deo posla je da budemo i u čekaonici nakon davanja vakcine, ukoliko dođe do neke neželjene reakcije. Do sada ih je veoma malo bilo, i to se uglavnom građani požale na slabost i malaksalost. Najčešće zbog straha i uzbuđenja, ali se dešavalo da na punkt dođu gladni i umorni. U takvim situacijama najbitnije je da reagujemo brzo i pribrano. A tome nas svakako uče u školi.

Na pitanje kako usklađuje školu i volontiranje, odgovara:

Svake subote "Nevidljivi heroji" na informer.rs

Serijal "Nevidljivi heroji epidemije", posvećen svim radnicima u crvenoj zoni koji se više od godinu dana bore sa opakim virusom i brinu o svakom pacijentu, možete gledati svake subote na TVIN, na portalu informer.rs.

- Trudim se da budem odgovoran i uspešan. Nakon Sajma dođem kući, odmorim se, posvetim se malo privatnom životu, a onda prelazim na školske obaveze. Do sada sve dobro usklađujem i postižem dobre rezultate. Ali moram priznati da mi i profesori zaista izlaze u susret i imaju razumevanja za sve nas koji volontiramo.

A kada smo ga za kraj razgovara pitali šta ima da poruči svojim vršnjacima, jedan od heroja beogradskog sajma bez razmišljanja je rekao:

Informer

- Želim sve da ih pozovem da dođu na bilo koji punkt i prime vakcinu po izboru. Ja sam se vakcinisao. Nije ništa strašno, ništa opasno, a korisno je. Sačuvaćemo i sebe i druge od virusa, stvorićemo imunitet i živećemo kao pre. Epidemija će se okončati samo ako se mi potrudimo!