21.10.2021.

09:06

Foto: printscreen

TV

SRBIJA JE VEĆA OD SVAKOG STRAHA! Premijera filma o nezapamćenom nacističkom zločinu u Kragujevcu! POGLEDAJTE TREJLER!

 

Film je nastao kao doprinos Muzeja žrtava genocida, povodom 80 godina od nemačkih zločina u Kragujevcu.

Inače, ovo je prvi dokumentarno-igrani film u produkciji Muzeja žrtava genocida, do sada su rađeni isključivo dokumentarni filmovi.

Polučasovni film osvetljava sudbine žrtava stradalih u masakru u oktobru 1941. godine u Kragujevcu i okolnim selima. Sniman je na autentičnim lokacijama, gde su se streljanja dogodila i gde se danas nalazi spomen-park „Kragujevački oktobar“.

O filmu je govorio i istoričar i v. d. direktora Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić a spomenuo je i istoričara Stanišu Brkića, koji je 18 godina istraživao kragujevačku tragediju i iza sebe ostavio nekoliko dela od kojih je najznačajnije „Ime i broj“.

Informer

Zahvaljujući „Filmskim novostima“ u filmu su korišćeni i autentični snimci, koju su retko ili nikada prikazivani.

- Imali ste prilike da vidite fizionomije majki na prvim komemoracijama u godinama nakon streljanja, i čini mi se da su te fizionomije i njihova tuga, koja se ocrtavala decenijama na njihovim licima, možda i najveća opomena svima nama da kragujevačka, kraljevačka, draginačka i brojne druge tragedije nisu lokalnog karaktera, već da su opšteg, nacionalnog i svetskog, zato što simbolizuju i predstavljaju tragediju čitavog jednog naroda - istakao je Ristić.

Film će biti prikazan 21. oktobra, na sam dan godišnjice zločina, na programu RTS-a, u 20 časova, potom i na svim televizijama koje budu želele da ga emituju, a naći će se i na muzejskom Jutjub kanalu, najavio je Ristić.

On je dodao da će u narednih nedelju dana u muzeju „21. oktobar“ u Kragujevcu posetioci po prvi put moći da vide poruke streljanih đaka i građana Kragujevca, koje se inače čuvaju u trezoru muzeja.

Informer

Reditelj filma Ivica Vidanović rekao je da su ovim filmom želeli da razbiju tišinu koja je pala na ovo vreme i sve žrtve koje smo dali za otadžbinu i da pokrenu emocije i sećanje na teška vremena.

- Mislim da je tišina dobra kao pijetet, ali nije dobra kao nesećanje, treba da se sećamo ovakvih stvari - rekao je Božidar Knežević, scenarista filma.

Film se odvija kroz priču iz perspektive profesora i direktora kragujevačke Gimnazije, majke ubijenog dečaka, nemačkog oficira i dečaka svedoka streljanja. Uloge u filmu tumače: Jelica Kovačević, Nenad Maričić, Radomir Nikolić i Strahinja Berić, a naratorka je Biljana Đurović.

Pogledajte trejler za ovo potresno ostvarenje: