31.12.2021.

10:23

Foto: printscreen

TV

ŠOK! Maloletnici šalju bake i deke da im kupuju petarde! DOKTORKA UPOZORAVA: Ne postoji način ih dete koristi (VIDEO)

Ono što je najčešće problem svih prodavnica sa pirotehničkim proizvodima je to što maloletna lica najčešće šalju stariju braću i sestre, pa čak i bake i deke da im kupuju petarde, prskalice i vatromet. 

Na svakom pirotehničkom proizvodu na poleđini istog nalazi se upustvo za upotrebu, ali i sam prodavac uvek je dužan da svakom kupcu objasni kako da pravilno rukuje sa proizvodom kako ne bi došlo do povrede. Međutim uprkos tome nezgode se ipak dešavaju. 

Do kojih povreda najčešće dolazi i koliko su ovi proizvodi opasni po život ispričala je doktorka Hitne pomoći Ivana Stepanović 

- Mora postojati nulta tolerancija na korišćenje priotehničkih sredstava pre svega od strane dece, a vrlo je važno da roditelji jer mi pretstavljamo uzor našoj deci i oni će posmatrajući nas jednog dana i sami posegnuti za tim. Ne postoji dovoljno bezbedan način da naučite malo dete kako da rukuje petardama, a da se eventualno ne povredi. Previše je i ako se jedno dete povredi pa čaki i malo, a na žalost povrede od petardi se vrlo često vode kao teška trauma - istakla je Dr Ivana Stepanović.

Ona dodaje da je korišćenje pirotehničkih sredstava opasno i za druge članove domaćinstva, a ne samo za decu:

-  Jednostavno moramo naučiti decu da je to previše opasno, da je opasno i za naše kućne ljubimce, zašto bi uopšte neko živeo u strahu, za naše strije sugrađane kojima zaista takvo ponašanje ne prija, pacijenti sa mentalnim oboljenjima postaju jako agresivni ukoliko imamo pucanje petardi iznenada. Kardiovaskularni bolesnici koji su inače osetljivi. Zaista nema potrebe da na taj način proslavljamo novu godinu, po meni ni neki drugi praznik, ali zaista deca da na budu tako teško povređena da mi možemo toliko toga da uradimo, odnosno jednu stvar nećemo koristiti pirotehnička sredstva