10.01.2022.

18:11

Foto: Informer

TV

OTKRIVAMO Naslednica Danila Bate Stojkovića poklonila njegove lične stvari EVO GDE SE SADA NALAZE

Ekipa Informera bila je u Vrnjačkoj banji, omiljenom odmaralištu velikog glumca, pa smo obišli i amfiteatar koji nosi ime po Danilu Bati Stojkoviću. Iznenadili smo se kada smo videli da u sklopu ove letnje pozornice sada možete videti lične Batine stvari. 

Informer

Pano sa fotografijama Danila Bate Stojkovića

Naime, glumac Nikola Džamić koji se trudi da iz godine u godinu očuva sećanje na velikana, napravio je radnu sobu Danila Bate Stojkovića. Pre tačno godinu dana preminula je Batina supruga, Olga Stojković a posle njene smrti svu njihovu imovinu nasledila je izvesna Radmila Pavlović.
Misteriozna žena živi u inostranstvu, ali je ipak odlučila kulturno blago koje joj je pripalo da pokloni Batinim poštovaocima.

Informer

Muštikla i Lule Bate Stojkovića

- Ovu radnu sobu smo napravili zahvaljujući naslednici Batinih i Olginih nekretnina, Radmili Pavlović. Ona nam je ustupila jedan deo radne sobe Bate Stojkovića. Sada se u sklopu amfiteatra nalazi deo Batine biblioteke, radno odelo, nekoliko ličnih stvari, mnogo priznanja i diploma. Neke od stvari smo izložili, mnoge još nismo. Imali smo tu čast da Batu preselimo iz Beograda u Vrnjačku banjuPredsednika opštine Boban Đurović je apsolutno podržao ideju i njegovim zalaganjem dobili smo prostoriju na Amfiteatru Danilo Bata Stojković. - kaže za Informer Nikola Džamić.

On kaže da je ovo bila i želja Olge Stojković koja je svake godine dolazila na "Dane Bate Stojkovića", festival koji se svake godine održava na njegov rođendan:

Olga je svake godine dolazila u Vrnjačku Banju na Dane Bate Stojkovića.  Imam utisak da je bila sasvim sigurna da će se njegove stvari ovde nalaziti među pravim prijateljima i da će neko zaista voditi računa o njima.  

Informer

Radno odelo Bate Stojkovića

Džamić kaže da je za njega bilo veoma emotivno kada je pakovao Batine stvari kako bi ih doneo u banju.

- Kada sam pakovao Batine stvari iz njegovog stana iz Beograda, naišao sam na knjigu koju sam mu poklonio 2001. "Karirani stolnjak". U ovoj njegovoj radnoj sobi može se videti i pepeljara koju je Bata dobio davnih devedesetih godina za rođendan, tu su i njegove muštikle, lule...Naravno, ovde se nalaze i brojne Batine fotografije iz različitih pozorišnih i filmskih komada. Dosta diploma, zahvalnica, nagrada...

Dve decenije od smrti Danila Bate Stojkovića navršava se 16. marta, a Džamić kaže da će ovaj dan posebno biti obeležen u Vrnjačkoj banji. 

- Okupiće se njegove brojne kolege, prijatelji, poštovaoci. Batina naslednica nam je obećala da će nam tom prilikom pokloniti još neke njegove stvari. Imamo nameru da ovde napravimo i školu glume i već smo u razgovorila sa glumicom Nadom Blam koja bi vodila sve to.