27.01.2022.

19:00

Foto: pexels.com

TV

DA BI MIRNO VEČERALI, RODITELJI TRPAJU DECI TELEFONE U RUKE! Doktor upozorava da su posledice JEZIVE!

U 21. veku deca su strastveni korisnici svih digitalnih uređaja. Svakodnevno višesatno sedenje ispred računara i istovremena upotreba pametnih telefona i tableta od najranijeg uzrasta dovela je do niza negativnih posledica na mozak, vid, kao i celokupnu fiziologiju kod najmlađih.

O ovom problemu razgovarali smo sa direktorom Doma zdravlja Palilula "Dr Milutin Ivković" doktorom Aleksandrom Stojanovićem.

- Nažalost deci već u uzrastu od tri godine roditelji daju telefone i tablete da bi imali mir u kući. To je veoma štetno za decu tako malog uzrasta. Pre svega šteti njihovom vidu, ali i psihi i jednostavno stvara naviku. 

Prema rečima doktora Stojanovića, predugo sedenje ispred računara u neprirodnom položaju dovodi do deformiteta kičmenog stuba, a pogotovo do problema sa vidom.

- Mi smo radili studiju sa jednom stranom firmom u kojoj su njihovi zaposleni provodili 4 sata dnevno pred računarom. Apsolutno svi su imali problema sa vidom, nesanicom i glavoboljom, a zamislite tek kakve to posledice ostavlja na decu, tvrdi Stojanović. 

Doktor apeluje na roditelje da više vremena provode sa decom u prirodi, da im se posvete, da šataju i da se druže jer, kako kaže, kada jednom stvore zavisnost u ranom uzrastu, teško se odvikavaju. 

- Oni se jednostavno povlače u sebe, sede u svojim sobama. Roditelji to i ne znaju zbog prezaposlenosti i onda to prelazi u naviku. U stranim zemljama ljudi se već leče od zavisnosti od uređaja. 

Osim pratećih zdravstvenih tegoba, deca ugrožavaju i svoju bezbednost, ulicu prelaze sa slušalicama u ušima, kucaju poruke u hodu, upozorava Stojanović. 

- Kod dece od dve - tri godine teško je odrediti da li dobro vide, da li je reč o urođenim problemima. Roditelji najčešće prvo primete da dete približava uređaje licu. Deca su to vreme u razvoju, kada im se ustanovi dioprija često skidaju naočare i odbijaju da ih nose što pravi dodatne probleme. 

Preporuka lekara je da dete vode jedanput godišnje na pregled kod oftalmologa, a doktor Stojanović dodaje da je sat vremena u toku dana na telefonu dozvoljeni maksimum. Što se uzrasta mališana tiče, najidealnije je da telefon ne koriste pre petog razreda osnove škole.