23.02.2022.

13:06

Foto: tvin

TV

ŠTA JE SA ONOM DECOM KOJA SU ZAČETA SILOVANJEM ILI KOJA IMAJU GENETSKU MUTACIJU? Beograđani o zabrani abortusa u Srbiji!

Kako se navodi, građanima su na ulicama grada Beograda deljeni propagandni leci udruženja u okviru organizacije Savez za život, kojima se traži podrška da se zakonom zabrani abortus u Srbiji. Na sajtu Saveza za život navodi se da je abortus ubistvo i da predstavnici Inicijative ne žele da učestvuju u “činu koji se na račun poreskih obaveznika svakodnevno vrši po bolnicama”. Iz tog razloga poslednjih dana na internetu povela se žustra polemika. Pripadnice lepšeg i nežnijeg pola, pobunile su se govereći da je abortus civilizacijsko dostignuće i da odluka o rađanju dece pripada jedino i isključivo ženama. Mi smo pitali Beograđane šta oni misle o tome?

Informer

Mišljenja građana su podeljena. Postoje oni koji smatraju da je zabrana besmislena i da bi to bio civilizacijski korak unazad jer svaka žena mora imati pravo da odlučuje za sebe.

- Šta je onom decom koja su začeta silovanjem ili koja imaju mutaciju? Ja se s tim ne slažem! To treba da bude izbor svake žene jer smo se uostalom za to borili i početkom prošlog veka.

S druge strane, neki građani veliki su protivnici abortusa jer poistovećuju abortus s ubistvom.

- Demografska slika je užasna, nestajemo kao Srbi! Jeste to lična stvar, ali treba se ipak osvrnuti i na tu činjenicu. Nisam ni ja imao para kada sam odgajao svoja dva sina, a od njih imam šestoro unučadi.

Podsećamo da su povodom deljenja letaka reagovali i državni funkcioneri, te je na tu temu oštro reagovala predsednica Koordinacionog tela Vlade Srbije za rodnu ravnopravnost, Zorana Mihajlović. Ocenila je da je ta kampanja opasna i krajnje neprihvatljiva.

– Pravo na abortus je lično pravo svake žene i ničije drugo. Niko nema pravo da se meša u to. Reč je o jednom od osnovnih ljudskih prava koja štiti i Ustav Srbije i svaki pokušaj ugrožavanja prava žena je nedopustiv.