24.02.2022.

12:35

Foto: printscreen

TV

ROBOTI NAM OTIMAJU POSAO? Stručnjaci otkrivaju šta nam budućnost donosi!

Povodom 25. rođendana Muzeja Jugoslavije, u saradnji sa Muzejem nauke i tehnike, predstavljena je izložba "O fabrikama i radnicima", posvećena industrijalizaciji na teritoriji današnje Srbije od njenih početaka do danas. Tema je predstavljena s društveno-političkog, kulturno-istorijskog i tehničko-tehnološkog stanovišta. Izložba je trenutno postavljena u Muzeju 25. maj i trajaće do 3. aprila 2022. godine.

Industrija se u Srbiji razvijala od sredine 19. veka i u velikoj meri nastala je iz različitih zanata koji su obavljali pojedinci u malim radionicima ili u svojim domovima. Kasnije su radnici počeli da se udružuju i otvaraju fabrike koje su imale različite pogone.

Informer

Već nekoliko godina na pojedinim karipskim kruzerima posetioce uslužuju roboti, dok su u Kini već uveliko u upotrebi automatizovani taksiji. Svedoci smo razvoja tehnolgije i softvera koji prete da zazumu radna mesta, koja još uvek mogu da obavljaju samo ljudi. Da li će i kada naš posao preuzeti pametne mašine?

Razvoj tehnologije koje će moći da zameni radnu snagu, odnosno ljude koje rade, s sobom nose ono što je najstrašnije, a to je gubitak posla.

Tehnologija izrade proizvoda u 20. veku zahtevala je mnogo više vremena I mnogo više ljudi. Samim tim cena proizvoda bila je viša. Da li će se i kako razvoj tehnologije odraziti na cene proizvoda, a samim tim I na potrošače?

Dugo se priča o tome da su roboti izvesna "pretnja" određenim pozicijama. I to je delimično tačno. Međutim, mašine izgleda da nikada u potpunosti neće moći da zamene ljudsku snagu na mnogim poslovima. Jer kao što kaže Karl Marks, bez suprotnosti nema napretka.