18.05.2022.

11:58

Foto: Informer

TV

BERBERIN JE PONOVO CENJENA PROFESIJA - Majstori OVOG zanata imaju sigurnu zaradu!

Miloš Stojaković (27) je berberin koji se ovim poslom bavi deset godina. Kako nam priča, sve je počelo spontano, a umeće se razvijalo godinama.

- Posle srednje škole počeo sam da učim zanat i od prvog dana kada sam ušao u salon znao sam da je ovaj posao stvoren za mene. Rad sa ljudima me ispunjava kroz posao mogu da izrazim svoju kreativnost i imam sreće da od toga mogu i da živim - kaže Miloš.

Informer

Miloš Stojaković

Iako mlad ima svoju berbernicu i ispunio je san ,a veremom i našao put do srca zadovoljnih mušterija koje se uvek vraćaju.

- Svaki klijent dođe sa svojim idejom, ali se ja uvek trudim da predložim i nešto drugo ili najpribližnije tome. Trendovi su u redu, ako možeš sa svojom dužinom kose ili brade da postigneš taj efekat. Uglavnom kada neko uđe u salon ja procenim kao je on obučen i šta bi njemu stajalo - objašnjava Miloš.

Svaki alat je podjednako važan, ali za oblikovanje brade britva je najbitnija, kaže ovaj berberin. Da bi rukovao ovim sečivom, ističe da je uz mirnu ruku potreban i “osećaj” koji se stiče višegodišnjim radom i iskustvom.

Milošev imenjak, a ujedno i šegrt Miloš Marinković (21) ističe i značaj tretmana ”vruć peškir”.

Koža treba da se opusti i omekša pre bilo kakvog brijanja, a i dosta je bezbednije zbog infekcija. Što bolje kožu pripremite, to će brijanje biti komfornije .Imamo zanat u rukama, da popravimo i bradi damo oblik, uz to mušterijama dajemo i smernice kako da održavaju bradu - ističe Miloš

Informer

MIloš Marinković

Berbernice su oduvek bile svedočanstvo jednog vremana, a odlazak kod brice bio je statusni simbol. Ovo jeste moderna berbernica, ali razlozi za dolazak muškaraca su i dalje tradicionalni.

- Osim što dolaze ovde zbog svog izgleda, mnogi svrate da bi se ispričali, popili kafu razgovarili o muzici, sportu i pobegli od svakodnevnice - zaključio je Miloš Stojaković.