16.06.2022.

10:25

Foto: informer.rs

TV

KAKO RAZLIKOVATI SLATKE OD BEZUKUSNIH JAGODA!? Ovo su ključne razlike po kojima ćete uvek uočiti domaće jagode!

Koje sve vrste postoje kod nas,ali  i kako razlikovati domaće od uvezenih, ekipa Informera proverila je na Kalenić pijaci i razgovarala sa uzgajivačima koji su ovde već dobro poznati.

- Na našem podneblju postoje dzoli, zenga, kleri  a naša je sorte asija. Ono što je važno je da jagoda mora biti sveža da bi se iskoristila, ne može dugo trajati čak ni u hladnjači, jedan dan je maksimum - kaže Aleksandar. 

- Možete primetiti i po mirisu, ukusu i slatkoći jagode. Vizuelono možete videti razliku, da je jagoda zdrava i zrela ukusna. Kod nakupaca je već malo drugačije jer mislim da ni oni sami ne znaju čime je jagoda  tretirana, a proizvodjaci znaju sta proizvode i trudimo se da ispoštujemo sve standarde koje zhteva jagoda -  objašnjava proizvođač.

Informer

Aleksandar Đorđević i Lidija Kraljević

Ovaj posao iziskuje posvećenost u tri četvrtine jedne godine, traži pažnju pri berbi, ali i naporan rad.

-  Ima dosta truda, proizvodimo ih na otvorenom, moraju redovno da se zalivaju i prehranjuju na nedelju dana, da se redovno čupa trava oko njih u živiću -  naglašava Aleksandar.

Ova godina nije pogodovala dobrim vremnskim uslovima, a da se zasladite jagodama sa pijačnih tezgi kupci moraju da plate do 350 dinara po kilogramu.

- Prošle godine smo na veliko prodavali po 250 dinara, ali je jagoda bila krupnija u odnosu na sadašnju berbu. Veremenski uslovi nisu pogodovali, bilo je malo kiše i kada je bila u fazi cvetanja tada je sustigao mraz, ali zadovoljni smo i ovim kvalitetom i prodajom - ističe ovaj  uzgajivač.