03.07.2022.

10:00

Foto: Informer.rs

TV

PČELE RADE ZA NAŠE ZDRAVLJE! Udisanje vazduha iz pčelinjih košnica pomaže kod OVIH bolesti i respiratornih tegoba!

Delotvornost pčelinjih porizvoda odavno je poznata u narodu, a o tome koliko same pčele mogu biti korisne za zdravlje ljudi svedoči i apiterapija koja postaje sve popularnija. Reč je metodi udisanja vazduha iz košnica u svrhu prevencije raznih oboljenja.

Ovakvim načinom inhaliranja unose se svi pčelinji proizvodi: med, polen i propolis, koji se smatra najjačim antibakterijskim sredstvom u prirodi.

- Pored ovih osnovnih, tu su i vosak, pčelinji otrov i matična mleč koja se čak naziva i eliksirom mladosti, odnosno unose se svi pčelinji proizvodi koji se koriste u lečenju raznih bolesti - govori Vladan Antić i dodaje:

- Api komora spojena je sa četiri košnice.Uz pomoć inhalacionih maski korisnik udiše vazduh obogaćen polenom, eteričnim uljima i drugim lekovitim primesama koje nastaju u procesu proizvodnje meda. Sva eterična ulja, koja pčele donose iz prirode u košnicu, prolaze kroz filter koji sav taj vazduh kupi i šalje u organizam prilikom udisanja - objašnjava Vladan Jevtić.

Informer

Aparat za inhalaciju koji se koristi prilikom apiterapije

Api terapija najveći efekat pokazala je kod respiratornih problema, alergija, psorijaze, depresije, stresa, a pozitivnoi utiče na crevni i kardiovaskularni sistem.

Api komoru napravio je motivisan željom da ozdravi, ali i pomogne svima sa oslabljenim imunitetom i disajnim organima da ublaže tegobe i poboljšaju zdravlje.

- Pre pet godina sam sazanao da i sam bolujem o astme bio sam na pumpucama i imao sam česte napade. Međutim, samim radom ovih tri godine oko košnica i pčela ja sam prestao da koristim pumpicu. Dolazila su i deca koja imaju astmu, a roditelji su nakon deset terapija bili prezadovoljni poboljšanjem - ponosno ističe Vladan. 

Informer

- Pčele su zatvorene u košnici i ne mogu da izađu, postoji mreža, ali i sam inhalator ima filter koji ne dozvoljava bilo kakvim česticama da uđu u aparat - objašnjava ovaj pčelar.

Informer

U vreme epidemije virusa korona, ovo je kaže i određeni vid prevencije te zbog celokupne delotvornosti planira i da proširi posao. 

- Poučen ovim iskustvima želim da proširim kapacitete ove komore i probam još jedan vid apiterapije, a to je ležanje na košnicama. Kada ležite dva sata, subjektivni osećaj je da ste spavali ili odmarali 10 sati toliko je delotvorno - kaže Jevtić.