Autor: M. Tonić Stojić

24.08.2022.

09:00

Foto: informer

TV

OVE PTICE NIKADA NE ZABORAVLJAJU LICA I U STANJU SU DA PREPOZNAJU SVOJ ODRAZ U OGLEDALU! Nažalost - ljudi, koji ih gaje, sve je manje!

Dok su druga deca čuvala pse, mačke i papagaje, ljubimci Luke Radulovića bili su golubovi. Uz svog dedu, profesionalnog golubara, razvio je ljubav prema ovim pticama za koje kaže da spadaju među najpametnije na svetu. U stanju su da prepoznaju svoj odraz u ogledalu, ljude na fotografijama, a lice, koje vide samo jedanput, pamte celog života. Dvadesetogodišnji Luka u samom centru Beograda na dve različite lokacije gaji dva jata od kojih svako broji oko 70 ptica. 

- Ovo je matično jato beogradskog visokoletača. Trenutno su mužjaci i ženke raspareni jer se u ovom periodu godine izbegava da se legu zbog raznih bolesti koje mladi mogu da dobiju. Svi naši golubovi u kavezu su krvnom srodstvu i 70 godina nisu mešani sa drugim pticama - objašnjava Luka.

Informer

 

Srprski visokoletač je autohtona i ujedno najzastupljenija rasa golubova na našim prostorima čija je odlika da leti veoma visoko i daje izuzetne rezultate na takmičenjima. Sa druge strane, ove ptice ne idu daleko. Najčešće kruže oko svog golubarnika. Trening se sastoji u tome da se puštaju i vraćaju u golubarnik u koji ih čekaju voda i hrana.

- Svi golubovi u prirodi potekli su od goluba pećinara. I njega kada biste pripitomili, vraćao bi se u kavez ... njima je u prirodi da se vraćaju. Suština takmičenja je da se puste rano ujutru ptice. Komisija zatim gleda let najačešće sedam do osam golubova i ocenjuje vreme za koje će se vratiti kao i visinu leta - navodi mladić. 

Informer

 

Luka objašnjava kako se golubarstvom u Srbiji ljudi pretežno bave iz zadovoljstva i hobija, a da je profesionalaca iz godine u godinu sve manje.  Za one, koji izalaze na takmičenja, obaveze su velike.

Informer

 

- Sve zavisi od cilja. Ukoliko želim da se takmičim, ulaganja su veća. Ukoliko ne, sve se svodi na hranjenje dva puta dnevno, čišćenje kaveza, davanje vitamina i izdvojeno vreme - kaže Radulović. 

Nažalost, golubarstvo izumire, a mladi ne stižu ni da se upoznaju sa ovim plemenitim pticama - poručuje za kraj Luka.