07.10.2022.

11:00

Foto: printscreen

TV

OVE GLJIVE SPADAJU U NAJOTROVNIJE NA SVETU! Dovode do otkazivanja bubrega, jetre i neretko smrtnog ishoda!

Desetoro ljudi iz Šapca otrovalo se gljivama kupljenim na pijaci od Marije Gavrilović (72). Oni su od ove bake kupili rudnjače i lisičarke, vrste gljiva koje se koriste u ishrani, ali se sumnja da su ipak pazarili gljive koje nisu jestive. Svi koji su jeli ove gljive imaju ozbiljnu kliničku sliku opasnu po život i već nekoliko dana nalaze se na lečenju u Vojnomedicinskoj akademiji.

Sunčica Jović, potpredsednica Mikološko-gljivarskog saveza Srbije objašnjava kako dolazi do trovanja gljivama, na koji način organizam reaguje na njih i kako razlikovati otrovne od jestivih.

- Razlikovati jestive od otrovnih gljiva je mnogo lakše onima koji su edukovani iz ove oblasti i koji konstantno rade na nadograđivanju svog znanja. Mnogo je teže onima koji nisu edukovani, samoukim osobama i posebno onima sa parolom "Ja ih berem ceo život". Upravo je ta parola skupo koštala porodicu iz Šapca. Vremenske prilike su pogodovale gljivama pa samim tim i pojavi otrovnica – kaže Sunčica Jović.

Informer

 

Trovanje zavisi od toga koju ste gljivu pojeli i kakav će sindrom izazvati, kao i to u kakvom je stanju vaš organizam.

-Trovanje može biti od onog lakšeg do najtežeg, čak i smrtnog ishoda. Kod lakših trovanja javlja se povraćanje, dijareja, temperatura, malaksalost, dok ona teža dovode do otkazivanja bubrega, jetre i nažalost smrti. Faloidinski sindrom koji izaziva jedna od najotrovnijih gljiva amonita faloides, kao i bela pupavka, je najteži oblik trovanja gde posle nekoliko dana dolazi do otkazivanja bubrega, jetre i neretko smrtnog ishoda. Smrtnost kod odraslih ovom gljivom je oko 30 procenata, dok je kod dece preko 50 odsto – objašnjava Sunčica.

Informer

 

Jedini način da se smanji trovanje gljivama jeste edukacija.

- Miološko-gljivarski savez Srbije preko svojih područnih udruženja često organizuje edukacije u vidu predavanja za sve građane i berače, dok Savez edukuje svoje članove. Građani nam se mogu obratiti u svakom trenutku za edukaciju. Apelujemo i na lokalne samouprave i komunalnu policiju da pojačaju kontrolu prodavaca samoniklih gljiva. Za sve nejasnoće u vezi sa gljivama mogu nas kontaktirati gde ćemo mi vrlo rado izaći njima u susret oko identifikaciji gljiva koje se budu našle na tezgi – ističe Jovićeva.

Tagovi: