17.10.2022.

20:00

Foto: Informer

TV

GLUMAČKA LEGENDA DOBIJA SVOJ SPOMENIK! Pogledajte Batu od bronze u narodnoj nošnji!

Bronzana figura legendarnog glumca u prirodnoj veličini, koji sedi na klupi obučen u šumadijsku narodnu nošnju biće postavljena u četvrtak 20og oktobra ispred Centra za kulturu Sopot. 

- Retka je privilegija prisustvovati izradi i postavljanju Batinog spomenika. Ovo je prvi spomenik nakon šest godina od njegove smrti koji će negde biti postavljen. Cela moja porodica i ja smo izuzetno posnosni što će Bata dobiti svoj spomenik baš u svoj kraju. Dopada mi se koncept koji je napravljen. Ovo nije klasičan spomenik, ovakvih spomenika nema mnogo u Srbiji jer se radi o jednoj vrsti umetničke vizije gde narod ima interakciju sa spomenikom. Posetioci će moći da zagrle Batu, da sednu pored njega i neki novi mladi ljudi će se sastajati kod Bate - rekao je sin Bate Živojinovića, Miljko Živojinović.

Informer

Miljko Živojinović

- U saradnji sa predsednikom opštine Sopot Žikom Milosavljevićem došli smo na ideju da sačuvamo Batu od zaborava. Spomenik će simbolično biti postavljen u Sopotu, jer je Bata ujedno bio i jedan od osnivača Sopotskog festivala - rekao je vlasnik livnice "Jeremić", Slobodan Jeremić. 

Skulptura je delo vajara Ranka Đankovića i livnice "Jeremić". Spomenik je težak 200 kilograma i sam proces pravljenja je trajao puna tri meseca, a kako u livnici ističu, posao su obavili s uživanjem. 

- Meni je drago što sam deo ovog projekta. Ovaj spomenik će trajati vekovima i ostaće generacijama posle nas - rekao je Jeremić.

Informer

Slobodan Jeremić

- Posebno mi je drago što su se naručilac spomenika, autor i izvođači složili oko toga da Bata bude u narodnoj nošnji. Ovakav koncept pokazuje da ovo nije neka od Batinih uloga, ovo je sam Bata. Zato mislim da je ovaj spomenik pun pogodak - zaključio je Miljko. 

Glumac nepresušnog talenta i energije obeležio je čitavu epohu srpskog i jugoslovenskog filma. Ostavio je neizbrisiv trag u srcima miliona gledalaca, a sigurno je da će mnogi posetoci želeti da sednu pored njega na klupi, fotografišu se, ali i izgovore čuvene replike Batinih uloga.