20.10.2022.

19:10

Foto: Informer

TV

ZOVU JE RAJSKA VOĆKA, A EVO I ZBOG ČEGA! Ako jedete samo dve dnevno, bićete zdravi kao dren!

Posetili smo Kalenić pijacu i razgovarali sa prodavcima jabuka na tezgama koji su nam objasnili koje jabuke za šta treba koristiti.

Sorti jabuka je mnogo, a voćari povremeno prave nove sorte. Među najpoznatijim su zlatni i crveni delišes, ali ima i novih sorti kao što je pink lady. Od prodavaca smo saznali da postoje sorte jabuka koje su dobre za ljude obolele od dijabetesa.

Informer

 

- Imamo šifru koja je kisela. Dijabetičari je najviše koriste zato što skida malo šećer - otkrio nam je prodavac Milan Maksimović.

Prema tvrdnjama prodavaca, domaćih, neprskanh jabuka više nema. Ali to ne treba da zabrinjava. Iako se pomoću pesticida jabuka štiti od propadanja, ona je i dalje zdrava i može se slobodno jesti.

-Imamo svog zaštitara koji nam određuje kad šta i kako treba da se prska. Znači, bezbedne su. Možete da ih jedete sa korom - kaže naša sagovornica Snežana Maksimović.

Informer

 

Jabuka je jedna od najzastupljenijih voćki u našim krajevima. Nju možemo kupiti u svako doba godine i koristiti je na mnogo načina. Od jabuka se prave džemovi i sokovi, prave se kompoti, kao i razne vrste kolača.

Ipak, jabuka je najzdravija kada se jede sirova, sa korom i upravo je takva najukusnija.