Autor: M. Tonić Stojić

30.01.2023.

15:45

Foto: Informer

TV

LIČNI PODACI VREDNIJI SU OD NOVCA! Evo na koji način možete da ih zaštitite!

Poverenik za zaštitu podataka Milan Marinović ocenio je kako je došlo za značajnih promena u ovoj oblasti kao i da su građani postali oprezniji. 


- Teško je reći da li je u našoj zemlji smanjen stepen zloupotrebe podataka o ličnosti. Na osnovu naših rezultata rada rekli bismo da jeste. Do promena na bolje dolazi svakodnevno.
Kad kažem promene, mislim pre svega na podizanje svesti svih naših građana o potrebi zaštite svojih ličnih podataka, ali i onih koji ih obrađuju i rukuju njima - 
ističe Marinović.

30. decembra prošle godine poverenik je otvorio regionalnu kancelariju u Novom Sadu kako bi što veći broj građana naše zemlje imao jednaku mogućnost pristupa ovoj instituciji. Kako je najavljeno, sredinom ove godine planira se otvaranje kancelarije u Nišu, a potom i u Kragujevcu.

- Prostor u Nišu je već određen, ali treba da se adaptira i od tempa radova zavisi kad će biti otvoreno. Ja želim da budem optimista i nadam se da će otvaranje biti u prvoj polovini ove godine. Inače, moram da napomenem da je kacenarija u Novom Sadu već dala rezultate. Sve veći broj građana dolazi, interesuje se čime se kancelarija bavi i koja prava štiti i na koji način mogu da ostvare svoja prava - navodi naš sagovornik.

Prošle su tri godine od početka primene novog Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Marinović nam je rekao kako je od procenjenih 12 - 15 hiljada onih koji imaju obavezu da odrede lice za zaštitu podatala o ličnosti nepunih 4000 je to i uradilo.

- Poverenik ima mogućnost da kažnjava one koji odrede, a ne objave podatke lica povereniku. Mi to do sada nismo koristili, delovali smo preventivno i pokušali da utičemo na svest o značaju potrebe određivanja lica - tvrdi poverenik.

Od neprocenjivog je značaja da se radi na edukaciji najmlađih i da se osnovci i srednjoškolci upoznaju sa načinom zaštite podataka o ličnosti.

- Najbolji način je da zaštita podataka o ličnosti uđe u nastavno-naučne programe osnovnih i srednjih škola. Dok se to ne desi, moraćemo da delujemo posredno. Danas će biti predstavljena brošura prilagođena deci - poručio je za kraj Marinović.