05.05.2023.

19:46

Foto: printscreen

TV

Bokan i Delibašić za Informer TV o MASAKRU NA VRAČARU: Kostina osveta je totalno promašena - Smanjenje uzrasta krivične odgovornosti ne bi ništa promenilo! (VIDEO)

O neviđenim masakrima koji su se dogodili u razmaku od dva dana govorili su advokat Veljko Delibašić i predsednik Instituta za nacionalnu strategiju Dragoslav Bokan. 

Bokan je odmah na početku rekao da njegov sin pohađa školu "Vladislav Ribnikar", u kojoj se desio masakr, te istakao da se Kosta K. i njegovo dete poznaju. 

- Sve je bilo bezazleno, on je otišao u školu, ja sam otišao na neku televiziju i kad sam ponovo uključio telefon, on me je zvao sav očajan, on je pobegao iz škole, pretrčao je odande, on poznaje Kostu malog, s njim je igrao igrice, skoro su šetali Tašmajdanom. I nije bio odbačen od drugova, kao što se pričalo. Možda nije bio voljen kao neko drugi, ali nije bio odbačen, daleko od toga - kaže Bokan. 

Kako kaže Bokan, Kostina osveta je promašena.

- Paradoksalno, ali Kostina osveta je totalno promašena. Jer on je na kraju ubio jednog dečaka koji uopšte nije bio s njim u sukobu. Taj dečak je isto imao neke koji su njega ismevali zbog visine, koji je inače bio dobar pijanista i dobar sportista. pucao je u nekoga ko se uopšte nije uklapao u njegovu iscrtanu sliku, ispisanu koju je on sa sobom poneo - dodao je Bokan. 

Na pitanje šta kaže zakon povodom celog slučaja, Delibašić ističe da krivični zakon propisuje starosne granice. 

- Krivični zakon propisuje starosne granice i u tom kontekstu sva lica koja su mlađa od 14 godina nisu krivično odgovorna. Dakle, sva zla koja oni učine ne zovu se krivično delo jer nedostaje taj element krivice i prema njima ne može da se primeni nijedna krivična sankcija - rekao je Delibašić. 

Kako ističe Delibašić, smanjenje uzrasta krivične odgovornosti sa 14 godina na 12 ili 10 godina ne bi ništa bitno promenilo, jer prema maloletnicima mogu da se izreknu samo vaspitne mere. 

Šta su sve Bokan i Delibašić pričali za podkast Informer televizije, pogledajte na ovom snimku: