16.12.2014.

12:05

Foto:

Vesti

Kinezi grade još jedan most na Dunavu, koštaće 480 miliona evra

Samit Kine i 16. zemalja centralne i istočne Evrope, koji počinje danas u 16 časova, biće prilika da se između Srbije i Kine potpiše niz bilateralnih sporazuma. Pored ključnih projekata, pruge Beograd-Budimpešta i novog bloka TE "Kostolac", kako saznajemo, razmatraće se i izgradnja mosta kod Vinče. On bi trebalo da bude deo obilazne teretne pruge Beograd - Bubanj potok - Vinča.

Tuneli dugi 30 km


Sa kineskim investitorima razgovaraće se i o koncesiji na deonici puteva Surčin-Obrenovac i Preljina-Požega. Kako saznaje Informer, za finansiranje autoputa Preljina-Požega potrebno je dosta novca jer je neophodno da se naprave tuneli dužine od čak 30 kilometara. Pregovori se vode sa dve kineske kompanije, CRBC i "Šandung hajspid grup".
Kinezi će dobiti poziv i da se uključe u realizaciju projekta autoputa Beograd-Temišvar, o čemu je bilo reči i tokom posete premijera Aleksandra Vučića Kini, u septembru ove godine. Jedna od opcija je i realizacija projekta kanal Morava, a tu je najviše zainteresovana firma "Čajna gedžuba grup korporejšn".

U kojoj meri su Srbiji značajni ulagači iz Kine, pokazuje i najava generalnog direktora "Er Srbije" Daneta Kondića. On je kineskim medijima izjavio da će ta kompanija u što kraćem roku otvoriti liniju Beograd-Peking.

Povoljni krediti


Ekonomista Mlađen Kovačević kaže da je stanje u našoj infrastrukturi veoma loše i da su nam preko potrebna ulaganja.
- Ne možemo sami da investiramo u obnovu infrastrukture. Zato je potrebno da kroz koncesije i jako povoljne kredite napravimo neki dogovor sa Kinezima. Veoma je važno da vodimo računa o zaduživanju, jer već imamo veliki dug. Dobro je što su krediti koje nude kineski investitori po niskim kamatama i što se daju na duži rok - smatra Kovačević.
Kako je Informer već pisao, ubedljivo najznačajniji projekat ovog samita biće potpisivanje sporazuma o izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta, vrednog 870 miliona evra, i novog bloka TE "Kostolac", u koji treba uložiti 575 miliona evra. Velike poslove Srbiji će doneti i kineski giganti poput "Huaveja", "ZTE korporacije", "Čajnateksa" i druge kompanije.

 

 

Tagovi: