16.01.2015.

11:26

Foto:

Vesti

"Tenis" otvara pet farmi svinja i ulaže 100 miliona evra

Prema našim informacijama, za sada je izvesno da će neke od farmi biti napravljene u Bačvanskom regionu.

Strateški značaj

- Svakako je najvažnije što će "Tenis" od naših dobavljača uzimati meso i po svojim visokim standardima ga praviti za domaće potrebe. I ne samo to, već i za izvoz u 86 zemalja u kojima ova nemačka kompanija posluje - tvrdi naš sagovornik.

Delegacija "Tenisa" juče je boravila u Privrednoj komori Srbije (PKS), gde se razgovaralo o realizaciji ovih poslovnih planova. Naime, dogovoreno je da će ovo nemačko preduzeće do kraja nedelje osnovati kompaniju u Srbiji.

Predstavnik ove firme Ulrih Greve istakao je da nakon toga predstoje velika ulaganja u farme svinja, pogone za proizvodnju stočne hrane, a kasnije i u fabriku za preradu mesa po standardima "Tenisa".

- Meso će se praviti za domaće, regionalno i svetsko tržište. Jedan od naših strateških ciljeva je saradnja sa dobavljačima iz Srbije i prenos znanja srpskim proizvođačima - izjavio je Greve.

Po oceni Marka Čadeža, predsednika Privredne komore Srbije, investicije ove kompanije od strateškog su značaja za oporavak domaće stočarske proizvodnje.

- Sa ovom investicijom doći će do jačanja konkurentnosti srpske poljoprivrede, uključivanje naših proizvođača u "Tenisov" lanac i povećanja srpskog izvoza. Farme i pogoni "Tenisa" postaće reprezentativni model po kome se grade objekti i postrojenja u Srbiji - rekao je Čadež.

Dogovor u septembru

Sastanku u PKS prisustvovali su i Ronald Zeliger, predsednik Nemačko-srpskog privrednog udruženja, kao i predstavnici Delegacije nemačke privrede u Srbiji.

Inače, predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić posetio je 27. septembra 2014. proizvodni lanac kompanije "Tenis" u Nemačkoj. Ova firma je tada i izrazila zainteresovanost za pokretanje proizvodnje u Srbiji.

Ševarlić: Značajan proizvođač mesa

Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu Miladin Ševarlić smatra da stranci dobijaju "bolji status u odnosu na domaće proizvođače", što nije dobro.

- Nema dileme da je nemački "Tenis" značajan i relevantan proizvođač mesa u Evropi. Ipak, tek kada vidimo detalje tog dogovora, možemo da pričamo da li je on povoljan za nas - pita Ševarlić.

 

Tagovi: