22.02.2015.

08:59

Foto:

Vesti

MITROPOLIT PORFIRIJE: Srbi u Hrvatskoj se i sad plaše

Mitropolit Porfirije je, kao primer, naveo da nedeljom u crkvu dođe njih dve-tri stotine.

- Razlog je strah. To se naročito vidi u prilikama kada postoji mogućnost da je u hramu prisutna kamera nekih od medija. Tada ih dođe još manje, jer se plaše da budu viđeni. Plaše se da mogu imati probleme - rekao je Porfirije za Blic.

On je dodao da su ti problemi različiti, ali da se ljudi, jednom rečju, plaše da će im biti ugrožena prava na normalan život.

S druge strane, mitropolit zagrebačko-ljubljanski  kaže da je on sam dobro primljen u Hrvatskoj, pre svega od našeg naroda u toj zemlji, a i od cele hrvatske javnosti.

- Često sam prisutan u gradu na različitim manifestacijama i svugde sam primljen s blagonaklonošću. Imam priliku i da u meri u kojoj mislim da je to dovoljnobudem prisutan u hrvatskim medijima. I sve to naravno činim da bih, koliko je moguće, ohrabrio naš narod - istakao je mitropolit Porfirije.

On je ocenio je i da je dolazak premijera Srbije Aleksandra Vučića u Zagreb, na Sretenje, državni praznik Srbije, veliko ohrabrenje za Srbe u Hrvatskoj i ujedno mirotvorni gest u odnosima dve zemlje.

- Drago mi je što je Vučić učestvovao s nama u svetoj liturgiji na Sretenje. Bog je hteo da se to desi na ovaj dan. Sretenje nam otkriva da je susret, spremnost na dijalog, na razgovor, na građenje mostova među ljudima i narodima jedini autentičan način postojanja poručio je Porfirije.

Tagovi: