25.02.2015.

17:02

Foto:

Vesti

VEROLJUB ARSIĆ: Rešenje NBS za kredite u švajcarcima najbolje moguće!

- Ove mere koje je predložila NBS ne zadovoljavaju nijednu stranu, ni poslovne banke, ni građane koji su podigli kredite u švajcarskim francima, možda je takvo rešenje najbolje. Za sada je ovo jedan potez gde obe strane treba da podele određene troškove - rekao je Arsić novinarima u Skupštini Srbije.

On je podsetio da će građani od 27.marta, prema izmenama i dopunama Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga, građani prvi put početi da vraćaju kredite po onom kursu po kome su podizali kredite, što do sada nije bio slučaj.

Arsić je izjave predstavnika opozicionih partija DS i SDS, Borislava Stefanovića i Janka Veselinovića, o merama NBS ocenio kao politički motivisane i nekorektne, jer kriza u evrozoni potiče još iz 2010.godine.

- Tada nijedan jedini potez ni iz vlade, centralne banke ili skupštine nije išao u korist i zaštitu građana koji su podigli kredite u švajcarskim francima - istakao je on.

Arsić je objasnio da je sadašnja finansijska situacija takva da sa oštrim merama koje se predlažu i koje žele oštećeni građani, država nije u stiuaciji da im izađe u susret.

- Mi nemamo tih 300 miliona evra ili franaka da nadoknadimo bankama njihov poslovni gubitak. Ako bismo na to banke primorali kao njihovu zakonsku obavezu, doživeli bismo da u Srbiji više ne bi postojalo finansijsko tržište - naveo je predsednik skupštisnokog Odbora za finansije.

Tagovi: