21.03.2015.

07:00

Foto:

Vesti

SVETSKI DAN DAUNOVOG SINDROMA Evo kako će biti obeležen u Srbiji

Procenjuje se da oko 2.000 ljudi u Srbiji ima Daunov sindrom, a Savez udruženja za pomoć osobama sa tim sindromom ima podatke za 500 njih, izjavila je juče sekretar Saveza Snežana Milivojević.

- Jedan od glavnih problema je što su naša deca još neprepoznata od Ministarstva zdravlja i kategorišu se različito. Neka deca uopšte nemaju pravo na tuđu negu i pomoć - rekla je Milivojevićeva ističući da se uz taj sindrom često javljaju drugi zdravstveni problemi, kao što su srčane mane, problemi sa vidom i sluhom, sa štitnom žlezdom, a neka deca obole i od Alchajmerove bolesti. 

Pored Beograda Dan Daunovog sindroma će biti obeležen u Sremskoj Mitrovici na Trgu Ćire Milekića kada će 23 člana lokalnog udruženja poslati poruke ispisane na balonima i napraviti mali vatromet. 

Zaječarsko udruženje pripremilo je predstavu "Hip Hop Šajkača" u saradnji sa dramskom sekcijom Osnovne škole "Desanka Maksimović", a u programu će učestvovati učenici Muzičke škole i hor "Čarolija". 

Kako je kazala Snežana Milivojević, udruženja za pomoć osobama sa Daunovim sindromom postoje u Beogradu, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Nišu, Jagodini, Zaječaru, Pitoru, Aleksincu i Požarevcu.

Tagovi: