24.03.2015.

18:22

Foto:

Vesti

NOVI ZAJAM SVETSKE BANKE: Srbiji odobren kredit od 88 miliona evra!

Ovaj zajam je prvi od dva koji podržavaju vladine napore reformisanja državnih i društvenih preduzeća i ići će u budžet Republike Srbije, navodi se u saopštenju.

Prvi deo ovoga projekta usredsređen je na rešavanje pitanja 514 društvenih preduzeća koji se nalaze u portfoliju Agencije za privatizaciju. Problemi koje ove firme imaju razrešiće se putem privatizacije i prodaje njihove imovine zainteresovanim investitorima ili kroz stečaj ako ne mogu više da opstanu. 

Preduzeća koja se nalaze u portfoliju Agencije za privatizaciju, ocenjuje SB, predstavljaju prepreku daljem razvoju privrede Srbije, njihovo poslovanje opterećuje budžet i predstavlja namet poreskim obveznicima. 

Samo u 2013. godini, kako se dodaje, ovih 514 firmi imalo je gubitak od 690 miliona evra, ili preko dva odsto nacionalnog dohotka Srbije. Pored toga, mnoga od ovih preduzeća ne plaćaju poreze i doprinose i tako dodatno opterećuju državu. U njihovom posedu je vredna imovina - poput zemljišta, nekretnina i infrastrukture - koja se ne koristi produktivno. 

Kako mnoga od ovih preduzeća uživaju posebnu zaštitu od potraživanja poverilaca to u krajnjoj instanci obeshrabruje strane i domaće investitore da preokrenu njihovo poslovanje. 

- Srbija ne može više da priušti odlaganje ovih reformi. Neproduktivna državna i društvena preduzeća su ozbiljan teret srpskoj privredi i veliki teret za poreske obveznike b kaže Elen Goldstin, direktorka Svetske banke za jugoistočnu Evropu. 

Rešavanje pitanja ovih preduzeća, prema njenim rečima, oslobodiće deo državnog novca za korišćenje u bolje svrhe, smanjiće gubitke u privredi i omogućiti privatnom sektoru da koristi vrednu imovinu na produktivan način, kako bi se stimulisalo preduzetništvo, inovacije i otvaranje radnih mesta za mlade ljude. 

Tagovi: