13.05.2015.

17:42

Foto:

Vesti

NBS: Ako Grčka bankrotira, njihove banke neće!

Grčke banke koje posluju u Srbiji su sigurne, imaju dovoljno novca i kapitala, a klijenti su maksimalno zaštićeni, kažu u NBS za Informer.

Oni ističu da nema bojazni od negativnog uticaja finansijske krize u Grčkoj na njihov rad.

14%
bankarskog sektora u Srbiji čine četiri grčke banke

Kako ističu u centralnoj banci, pojačano prate poslovanje četiri banke koje su u grčkom vlasništvu (Eurobank, Vojvođanska banka, Pireus i Alfa banka), a "naročito njihovu likvidnost i odnose sa matičnim grupama".

Nezavisne od matice

Iako je MMF u ponedeljak upozorio da svako pogoršanje uslova u Grčkoj može uticati na balkanske zemlje u kojima posluju grčke banke, iz NBS uveravaju da su one bezbedne.

Država Srbija garantuje za sve štedne uloge do 50.000 evra

- Banke u grčkom vlasništvu su nezavisne firme koje rade u skladu sa našim zakonima. Uloga NBS je da obezbedi zaštitu interesa deponenata i stabilnost finansijskog sistema u celini. Kako nije primećen negativan uticaj dešavanja u Grčkoj na rad banaka u njihovom vlasništvu, ne postoji ni potreba za uvođenjem posebnih mera - istakli su u NBS.

Oni dodaju i da će u narednom periodu pratiti ove banke i da će u slučaju potrebe preduzeti mere.
Inače, MMF je u najnovijem izveštaju naveo da filijale grčkih banaka čine između 14 i 22 odsto bankarskog sistema Bugarske, Makedonije, Albanije, Rumunije i Srbije.

- U slučaju pogoršanja uslova u Grčkoj te filijale imaće veću potrebu za likvidnošću. Osim toga, visok nivo nenaplativih zajmova u pojedinim bankama stvara dodatni rizik, dok bi finansijski sektor u tim zemljama mogao biti pogođen i manjkom poverenja - navodi MMF.

Nastavljaju rad

A u grčkim bankama koje posluju u našoj zemlji naglašavaju da su registrovane kao domaće firme, da strogo poštuju propise NBS i da nemaju nikakvih problema u radu. Takođe, one podsećaju i da je Zakonom o osiguranju bankarskih depozita u Srbiji osigurana svaka pojedinačna štednja u iznosu do 50.000 evra.

- Pireus banka je visokolikvidna i solventna, a celokupno njeno poslovanje u skladu je sa propisanim direktivama NBS. Novac koji je banka uložila kao kapital ne može se povući i on ostaje u Srbiji kao trajna garancija solventnosti ovdašnjim deponentima, kreditorima i drugim poveriocima - naglašavaju u Pireus banci.

agencije

Oni dodaju i da će, bez obzira na dešavanja u Grčkoj, nastaviti neometano da posluju. Slično kažu i u Vojvođanskoj banci (u vlasništvu Nacionalne banke Grčke).

Novac koji je banka uložila kao kapital ne može se povući i on ostaje u Srbiji kao trajna garancija
Pireus banka

- Šta god da se dogodi sa Grčkom, pa i da nestane sa mape sveta, ova banka će nastaviti da radi u Srbiji. To je domaća banka sa stranim kapitalom, koja posluje po srpskim propisima - istakao je predsednik IO Vojvođanske banke Marinos Vatis.

Dodatna revizija banaka

Dekan Fakulteta za bankarstvo Hasan Hanić takođe smatra da nema razloga da grčke banke u Srbiji propadnu. On otkriva i da je MMF tokom posete Beogradu za svaki slučaj naložio kontrolu rada svih banaka i proveru njihove aktive i naplativosti kredita.

- To je dodatna revizija banaka koju će raditi nezavisno telo, a ne sama NBS, i koja treba da se završi do kraja leta. To uliva još veću sigurnost u poslovanje celog bankarskog sektora. NBS radi i na strategiji rešavanja problema nenaplativih kredita, koja će biti gotova krajem juna - navodi Hanić.

Tagovi: