14.05.2015.

12:37

Foto:

Vesti

ANTIĆ UVERAVA: Struja neće poskupeti 30 odsto!

Beogradski mediji objavili su danas da će struja u naredne tri godine poskupeti 30 odsto, odnosno da je najpre bila ideja da poskupljenje bude u dva puta po 15 odsto, a da se sada razmatra da budu tri poskupljenja po 10 odsto.

Antić je, naime, podsetio da do juna treba da bude usvojen finansijski plan konsolidacije EPS-a koji će, kako je rekao, obuhvatiti dosta mera koje treba da unaprede finansijsko stanje tog preduzeća.

Dodao je da premijer Aleksandar Viučić i on kao ministar energetike insistiraju da se više pažnje posveti uštedama i unapređenju efikasnosti rada EPS-a.

Antić je ukazao da je Srbija od prošlogodišnjih poplava pod velikim pritiskom međunarodnih finansijskih institucija da se cena struje koriguje jer je najniža u Evropi. Srbija, međutim, podsetio je, istovremeno sprovodi mere fiskalne konsolidacije, a smanjene su i plate i penzije i zato pokušavamo da nađemo neki balans oko toga sa MMF-om, rekao je Antić.

Odgovarajući na pitanje novinara da li finansijski plan konsolidacije EPS-a podrazumeva i zajam EPS-u od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) od 200 miliona dolara i da li je taj zajam uslovljen ulaskom EBRD-a u vlasništvo EPS-a, Antić je odgovorio da se razgovara o tom kreditu, ali da taj zajam ne može biti uslovljen time da EBRD uđe u vlasništvo EPS-a.

Upitan da li je vlada promenila plan o manjinskoj privatizaciji EPS-a sa obzirom da je premijer Vučić nedavno izneo planove o udruživanju EPS-a sa elektroprivredama Crne Gore i Republike Srpske na zajedničkim projektima, Antić je rekao da nije ni postopjala ideja da se EPS prodaje.

- Postoji samo razmišljanje, nakon završetka korporativizacije EPS-a i nakon procene vrednosti imovine tog preduzeća, da se razmotri mogućnost ulaska strateškog partnera u EPS - rekao je Antić.

On je dodao da su zajednički projekti sa elektoprivredama Crne Gore i Republike Srpske "neke naše ideje i ambicije" i da o tome tek treba da se razgovara.

 

Tagovi: