11.06.2015.

14:40

Foto:

Vesti

DIKOVIĆ SA KALENBERGOM: Saradnja vojski važna za saradnju država

Diković je novinarima, posle sastanka s načelnikom Generalštaba Oružanih snaga Kraljevine Belgije Gerardom van Kalenbergom rekao da će dobra saradnja dve vojske dati podsticaj odnosima dve države.

Navodeći da je to prva poseta načlenika Generalštaba Oružanih snaga Kraljevine Belogije Srbiji, Diković je podvukao značaj dobre saradnje. 

- Za nas je značajno da imamo dobru saradnju posebno imajući u vidu da je Belgija uticajna članica EU, da u regionu Beneluksa i te kako ima uticaja, da mnoge međunarodne organizacije u Belgiji imaju sedišta, a i predstavnici naše vojske se nalaze u Briselu u različitim misijama - dodao je Diković. 

Prema njegovim rečima, VS će ponuditi na korišćenje svoje centre koji su dostigli regionalni nivo i stepen organizacije da mogu preuzeti obuku pripadnika stranih oružanih snaga, kao što su centar ABHO koji je danas prepoznatljiv u svetu i Centar za obuku jedinica za učešće u multinacioni operacijama, u bazi Jug. 

Diković je rekao i da je tema razgovora sa kolegom iz Belgije bila i bezbednosna situacija u regionu i u drugim oblastima od obostranog interesa. 

Načelnik Generaštaba Oružanih snaga Kraljevine Belgije Gerardom van Kalenbergom ocenio je da je VS dala veliki doprinos regionalnoj i globalnoj stabilnosti i to zahvaljući tome što je tokom proteklih godina ispunila svoje obaveze i sprovela sve potrebne reforme kako bi se transformisala u modernu i kredibilnu vojsku.


On je zahvalio VS na doprinosu koji je dala u međunarodnim mirovnim operacijama kako pod okriljem UN, tako i pod okriljem EU.

- Jasno je da Vojska Srbije prolazi kroz vremena puna izazova sa kojima se suočavaju i moje oružane snage i važne reforme predstoje i jednoj i drugoj vojsci - kaže Gerard van Kalenberg. 

Ističući spremnost Belgije da intenzivira dijalog sa Srbijom i dobre odnose dve države, Gerard van Kalenbergom je ocenio da je trenutno nivo saradnje na vrlo skromnom nivou ali da je njegova poseta prilika da se razmene mišljenja o novim mogućim oblastima i načinima saradnje. 

On je rekao da je važno jačanje bilateralne i multinacionalne saradnje zbog globalnog bezbedosnog okruženja i činjenice da evropski budžeti odbrane imaju tendenciju da se smanjuju sve više i više 

Tagovi: