18.08.2015.

07:25

Foto:

Vesti

SEĆANJE 210. godišnjica boja na Ivankovcu

Državnu ceremoniju, na lokalitetu Šančevi, ispred spomenika vojvodi Milenku Stojkoviću, predvodiće ministar pravde Nikola Selaković, najavio je vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Vence će položiti predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, opštine Ćuprija, kao i udruženja građana koja neguju tradicije oslobodilačkih ratova Srbije.

Boj na Ivankovcu, koji se odigrao 18. avgusta 1805. godine, predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda Karađorđevih ustanika u Prvom srpskom ustanku.

Oni su, na čelu sa vojvodom Milenkom Stojkovićem, naneli prvi poraz regularnoj turskoj carskoj vojsci koju je predvodio čuveni vojskovođa Hafis paša.

To je, kako navode istoričari istovremeno i blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije.

Ostvarivši pobedu u znamenitom boju na Ivankovcu, srpski ustanici pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije tokom čitava dva naredna stoleća.

Pre početka ceremonije, mesni sveštenici održaće opelo palim borcima u Prvom srpskom ustanku, izjavio je Tanjugu predsednik Organizacionog odbora opštine Ćuprija Novak Novaković.

Organizator državne ceremonije je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Tagovi: