01.10.2015.

10:30

Foto:

Vesti

KREĆU TOPLE PROBE Radijatori mlaki do 15. oktobra

Ukoliko vremenske prilike nastave da se pogoršavaju, postoji mogućnost da grejna sezona počne i ranije, a uslov za to je da prosečna dnevna temperatura bude niža od 12 stepeni pa naniže.

Toplane još uvek čekaju odluke lokalnih samouprava o formiranju cene grejanja, a kako saznajemo, u toku sledeće nedelje će se to konačno znati. Iz Gradske toplane Niš kažu da je Gradsko veće najavilo da neće biti povećanja.

Funkcionalne probe sistema daljinskog grejanja (tople probe) najpre su počele u Kragujevcu, tačnije pre deset dana, zatim u Novom Sadu pre dva dana, a u Beogradu i Nišu počinju od danas i traju do 9. odnosno 10. oktobra.

Tople probe podrazumevaju proveru rada toplane i kotlarnice, čime se uporedo vrši provera i funkcionalnost toplovodne mreže, toplotnih predajnih stanica, a po potrebi i pojedinih kućnih grejnih instalacija.

- S obzirom na to da će delovi sistema prema utvrđenom planu proba biti u funkciji, može se dogoditi da pojedina grejna tela u stanovima korisnika budu delimično zagrejana. Ističemo, probe ne podrazumevaju početak grejne sezone, zbog čega apelujemo na korisnike da ne upućuju reklamacije dispečerskom centru ukoliko im radijatori nisu topli, to mogu tek nakon 15. oktobra, kada grejna sezona počne - navode iz JKP „Beogradske elektrane“ i dodaju da ukoliko korisnici primete curenje vode iz instalacija, to treba da prijave.

Raniji početak grejne sezone, osim što zavisi od visine spoljašnje temperature, zavisi i od grada do grada. 

- U skladu sa odlukom grada o snadbevanju toplotnom energijom, grejna sezona može početi u periodu od 1. do 14. oktobra, kada je prema podacima hidrometeorološke stanice u Kragujevcu temperatura spoljnog vazduha merena u 21 sat, dva dana uzastopno, plus 12 stepeni Celzijusovih ili niža - kažu iz "Energetike Kragujevac".

Dok se u Kragujevcu meri dva dana zaredom, kod JKP "Novosadske toplane" je tri dana, a Beograd je malo rigorozniji.

- U periodu od 1. do 14. oktobra objekti će se grejati onim danima za koje u zadnjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometeorološki zavod prognozira srednju dnevnu temperaturu 12 stepeni ili nižu - kažu iz JKP „Beogradske elektrane“.


S druge strane, u Nišu odluku o početku grejne sezone i pre 15. oktobra donose nadležni u zavisnosti od spoljnih temperatura. Na sreću, narednih dana očekuje nas toplije vreme, s prosečnim dnevnim temperaturama od 22 do 26 stepeni.

Tagovi: