08.10.2015.

12:59

Foto:

Vesti

REFORME U ZDRAVSTVU: Pacijenti će se s knjižicom lečiti i kod privatnika!

U privatnom sektoru se već sada leči čak 40% pacijenata, a procene su da bi taj procenat išao i do 80% ukoliko bi građani samo sa knjižicom mogli da koriste privatne klinike. To znači da prava iz obaveznog zdravstvenog osiguranja, koja bismo morali da dobijemo u državnim ustanovama, u mnogim slučajevima ostaju na papiru, zbog čega se najavljena reforma isčekuje sa nestrpljenjem. 

U toku je procena kapaciteta odnosno mapiranje zdravstvenih institucija i njihovo akreditovanje. Prva privatna ginekološka bolnica "Beograd" specijalizovana za vantelesnu oplodnju, ovih dana je postala i prva u svojoj oblasti koja je dobila akreditaciju.

- Akreditovanje zdravstvenih institucija je ozbiljan proces koji predstavlja uvođenje reda, ali i kontrole u zdravstvu Srbije - smatra jedan od naših najvećih stručnjaka u oblasti reproduktivnog zdravlja, profesor doktor Slobodan R. Radulović iz Specijalne bolnice „Beograd".

Prema podacima Udruženja privatnih lekara, u Srbiji ima 4.500 privatnih ordinacija i ustanova, a u njima je zaposleno više od 10.000 lekara. Do sada su akreditaciju dobile samo 3 privatne zdravstvene ustanove, što govori o visokim kriterijumima u ispunjavanju standarda.

Lončar: Sa knjižicom uskoro i kod privatnih lekara

ALBANKE VERUJU SRBIMA Masovno ugrađuju silikone u Beogradu

Tagovi: