16.10.2015.

19:49

Foto:

Vesti

SRPSKI KABL, AMERIČKI PROFIT: SBB izneo iz Srbije za šefa CIA 31,6 miliona evra!

Stručnjaci kažu da je to dokaz da je SBB isplativa investicija za američkog gazdu KKR i da kablovski operater SBB namerno prikazuje da u Srbiji ima manji profit kako bi izbegao da plati porez na dobit. Oni kažu da bi ovo mogao da bude način kako se novac iz firme u Srbiji izvlači u inostranstvo, a da pritom sve bude legalno.

Zašto bi jedna strana firma, kapitalista, kupila u Srbiji nešto što joj pravi gubitke
Ljubodrag Savić, ekonomista

U finansijskom izveštaju SBB, naime, navodi se da je ta kompanija na ime "finansijskih rashoda iz odnosa sa matičnom kućom" potrošila čak 3,8 milijardi dinara, odnosno 31,6 miliona evra u 2014, što je dva i po puta više nego što je dala na plate radnika u Srbiji (12,5 miliona evra).
I pored prihoda SBB od 137,5 miliona evra, poslovanje u 2014. završeno je sa gubitkom od 20 miliona evra. Profesor na Ekonomskom fakultetu Ljubodrag Savić kaže da je skoro nemoguća misija da neki kablovski operater bude u minusu.

Najveći rashodi SBB

naziv         iznos u dinarima    iznos u evrima
troškovi zarada    1,5 milijardi    12,5 miliona
obnova opreme    4,2 milijarde    35 miliona
troškovi prema matičnoj kući                                                       3,8 milijardi    31,6 miliona
troškovi proizvodnih usluga                                                         7 milijardi    58,3 miliona

- Sve mi se čini da je ovo prikazivanje gubitaka da ne bi plaćali porez. Zašto bi jedna strana firma, kapitalista, kupila u Srbiji nešto što joj pravi gubitke? Veliki rashod na obaveze prema centrali može da ukaže na izvlačenje novca. Dakle, oni po raznim osnovama mogu da budu dužni matici. Na primer mogu da uzmu kredit sa visokom kamatom, da ga onda vraćaju i tako izvlače novac, što je naravno potpuno legalno - kaže Savić.
Dragan Dobrašinović iz Koalicije za nadzor javnih finansija kaže da SBB i KKR posluju kao i mnoge firme u Srbiji, "štimuju" završne račune, ali u granicama legalnog.
- Verovatno SBB u dogovoru sa KKR prebacuje novac na račun ovog američkog investicionog fonda, pa im na taj način na računu ostaje manje para. Manje novca na računu na kraju godine automatski znači i manje novca za oporezivanje, a to im je cilj - kaže Dobrašinović.
Od SBB, međutim, juče nismo dobili odgovor gde i na kojim tačno rashodima su nastali gubici firme.
.

 


 

Tagovi: