11.12.2015.

18:08

Foto:

Vesti

PKS VERBIĆU: Šta se čeka sa izborom direktora Zavoda za intelektualnu svojinu?!

Činjenica da još nije izabran direktor Zavoda za intelektualnu svojinu Srbije predstavlja ozbiljan izazov za značajan deo srpske privrede čije poslovanje zavisi od odluka tog tela, objavljeno je na sajtu PKS.

Izbor, direktora tog zavoda bi, prema oceni komore, bio u interesu svih aktera i omogućio kvalitetnije poslovanje kompanija, ali i sprovodenje zakona i ostvarivanje nadležnosti državnih organa.

- Veoma je važno što pre rešiti ovo pitanje kako bi se izbegla svaka opasnost pravne nesigurnosti i neizvesnosti sa kojom su suočene kompanije i omogućio nesmetan i regularan tok poslovanja u kojem brojne kompanije moraju da sarađuju sa Zavodom, štiteći svoja prava i poslovne interese, u zakonom uređenom postupku - kaže se u saopštenju PKS.

Zavod za intelektualnu svojinu Srbije, dodaje se dalje, ima u oblasti industrijske svojine značajne nadležnosti i ulogu u postupcima za priznanje patenata, žigova, dizajna, oznaka geografskog porekla i drugih sličnih postupaka.

PKS podseća na to da Zavod ima i brojne nadležnosti vezane za autorska i druga slična prava, koje su važne za domaće kompanije, uključujući i članice okupljene u komori, koje čine segment privrede koji značajno doprinosi bruto društvenom proizvodu i predstavlja jedan od najdinamičnijih delova domaće ekonomije.

 

Tagovi: