25.12.2015.

19:16

Foto:

Vesti

PATRIJARH IRENEJ: Srbi, ostanite na KiM!

Irinej je u intervjuu za novogodišnji broj mitrovičkog Jedinstva izjavio da najveće zasluge za neulazak Kosova u Unesko pripadaju vrhu srpske države, koja se zdušno založila da šefovima mnogih država objasni istorijska istina i značaj svetinja za srpski narod i srpsku kulturu.

AKADEMIK VLADETA JEROTIĆ: Šta Bog očekuje od Srba?!

- Naravno, značajnu ulogu imala je i naša crkva svojim obraćanjem i apelom poglavarima pravoslavnih crkava, kao i poglavarima drugih hrišćanskih crkava i predstavnicima religija. Zahvalni smo i našoj štampi koja je doprinela pozitivnom rešenju ovih pitanja, kao i uglednim ličnostima javnog i kulturnog života. Verujemo da je progovorila i savest poštenih ljudi sveta - rekao je Irinej.

Patrijarh srpski je kazao da prognani Srbi sa Kosova ne smeju izgubiti nadu na povratak svojim domovima, iako spaljenim, svojim svetinjama i grobljima svojih predaka.

PATRIJARH IRINEJ: Braćo Srbi, vratite se u svoje domove na Kosovo, sačuvajte zemlju svojih predaka!

- U svojim molitvama crkva se moli za one koji su ostali u svojim domovima da im Gospod da snagu da izdrže nevolje u kojima se nalaze, a onima koji su prognani da se vrate. Jednima i drugima, naše sveštenstvo i monaštvo pružaju divne primere hrabrosti i ljubavi prema svetoj zemlji i svetinjama kosovsko-metohijskim. Naravno, u tome će im pomagati i podržavati ih sav naš narod - rekao je patrijarh.

Irinej je ocenio da je Kosovo i Metohija najznačajniji deo Srbije i najsvetiji njen prostor.

- Svaki pedalj zemlje na Kosovu i Metohiji natopljen je krvlju najboljih sinova, kćeri i dece srpskoga naroda. Svaki pedalj zemlje osvećen je pokajničkim i stradalnim suzama naroda i svetim molitvama njenih svetitelja - kazao je on.
 

Tagovi: